Ministrul bulgar de externe: Olanda nu vrea România şi Bulgaria în Schengen

Atitudinea Olandei faţă de aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu s-a modificat încă, a declarat ministrul bulgar de Externe Nikolai Mladenov la Bruxelles, relatează site-ul Novinite.com, potrivit gandul.info.

Întrebat dacă extinderea zonei Schengen va fi discutată la reuniunea miniştrilor Justiţiei şi Afacerilor Interne din cadrul UE care va avea loc în decembrie, Mladenov a declarat că atitudinea Olandei pe acest subiect “nu a evoluat încă”.

Olanda rămâne ultimul stat membru Schengen care se opune strict aderării Bulgariei, după ce Finlanda şi-a revizuit atitudinea la jumătatea lui noiembrie. Finlanda susţine că va accepta o aderare în etape a celor două ţări dacă raportul CE de la începutul lui 2012 va fi unul pozitiv.

Ministrul olandez al Imigraţiei şi Azilului, Gerd Leers, a declarat în urmă cu o săptămână la Bruxelles că există riscul ca în Bulgaria să se repete scenariul Greciei, care nu reuşeşte să respingă imigranţii clandestini ce încearcă să intre în UE din Turcia. “Trebuie să ne asigurăm că ce se întâmplă în Grecia nu se va întâmpla în Bulgaria”, a explicat acesta.

România şi Bulgaria ar fi trebuit să adere la spaţiul Schengen în primăvara lui 2011, dar aderarea lor a fost respinsă de Franţa şi Germania, din cauza corupţiei şi crimei organizate. În septembrie, Finlanda şi Olanda s-au opus stabilirii unei date pentru aderarea celor două ţări.

Sursa articol: gandul.info

Sursa foto: adelin-petrisor.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *