Ministrul de Externe al Ucrainei: România susține desfășurărea unei misiuni de pace pe tot teritoriul Donbas-ului

România susține desfășurarea unei misiuni de pace pe tot teritoriul Donbas-ului, inclusiv în zona necontrolată de autoritățile guvernamentale ucrainene, a transmis ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, precizând că a primit aceste asigurări de la omologul său român, Teodor Meleșcanu.

Potrivit Radio România Actualități, șeful diplomației de la Kiev a declarat că Teodor Meleșcanu l-a asigurat că România susţine pe deplin intenţiile Ucrainei de a desfăşura o misiune de pace pe tot teritoriul Donbasului, inclusiv în zona necontrolată de autorităţile guvernamentale ucrainene. 

FOTO: Ministerul Afacerilor Externe

Pavlo Klimkin a precizat că această declaraţie a fost făcută în cadrul întâlnirii recente pe care a avut-o cu omologul său din România.

Potrivit MAE român, cei doi miniştri au trecut în revistă situația din estul Ucrainei, inclusiv din perspectiva trimiterii unei eventuale misiuni internaționale de menținere a păcii şi s-a agreat ca orice astfel de demers să respecte integritatea teritorială a statului ucrainean.

Propunerea Ucrainei privind desfășurarea unei misiuni de pace vine în contradicție propunerea Rusiei, deja respinsă de Washington și Kiev.

Ucraina este de părere că forțele de menținere a păcii ar trebui detașate în tot estul separatist, cu precădere de-a lungul frontierei sale cu Rusia, pentru a împiedica intrarea pe teritoriul său a armelor sau a unor oameni înarmați. Propunerea Rusiei de a trimite o forță a ONU în Ucraina, care face obiectul unui proiect de rezoluție la ONU, vizează doar ca observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să fie însoțiți de Căști Albastre cu armament ușor.

De altfel, în intervenția sa națională în plenul Adunării Generale ONU, președintele Klaus Iohannis a adus în discuție climatul de securitate din zona Mării Negre pentru a-și manifesta preocuparea față de amenințarea reprezentată de conflictele prelungite din regiune și pentru a transmite că nivelul cooperării regionale este una dintre cele mai scăzute cote din istorie.

Poziția României în dialogul bilateral, concentrată pe situația creată de legea învățământului

Teodor Meleșcanu și Pavlo Klimkin au avut o întrevedere bilaterală la ONU, în marja lucrărilor celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite, în care șeful diplomației române a ținut să își exprime îngrijorarea și să ceară explicații omologului ucrainean cu privire la legea învățământului din Ucraina care afectează drepturile minorității române.

“Ministrul român şi-a exprimat îngrijorarea pentru situația şcolilor cu predare în limba română din Ucraina în urma adoptării noii legi privind educația. Șeful diplomației române a subliniat necesitatea adoptării unor măsuri menite să asigure respectarea normelor şi standardelor internaționale în materie şi a reținut, în context, angajamentul oficialului ucrainean că implementarea noii legislații se va face cu consultarea comunității româneşti din Ucraina şi a autorităților române, astfel încât nivelul şi calitatea învãțământului în limba română să nu fie afectate de noile norme.”

Citiți și România, Bulgaria, Grecia și Ungaria lansează un apel către Ucraina pentru protejarea drepturilor minorităților într-o scrisoară comună semnată de miniștrii de externe ai celor patru țări

Potrivit Radio România Actualități, ministrul Pavlo Klimkin a mai declarat că i-a transmis omologului său român că noua Lege ucraineană a învăţământului nu limitează în niciun fel dreptul la educaţie în limba română”.

Dimpotrivă, această lege va permite cunoaşterea limbii ucrainene la un nivel corespunzător. Noua lege îşi propune să creeze mai multe oportunităţi pentru autorealizarea reprezentanţilor minorităţilor naţionale, în special în privinţa studiilor superioare în universitățile din Ucraina” – a declarat şeful MAE de la Kiev.

Cu toate acestea, președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că și-a contramandat vizita pe care urma să o efectueze în luna octombrie în Ucraina, ca urmare a adoptării legii educației, considerând că acest act normativ contravine bunelor intenții reciproce și limitează drastic accesul minorităților la educația în limba maternă.

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.