Ministrul de externe slovac: România și Bulgaria trebuie să fie acceptate în spațiul Schengen. Amânarea are un caracter politic, nu tehnic

Bulgaria și Romania ar trebui să devină membre ale spațiului Schengen întrucât cele două țări îndeplinesc criteriile de aderare, iar amânarea este cauzată de motivații politice, a apreciat ministrul de externe slovac Miroslav Lajcak, transmite agenția de presă Novinite, citată de Agerpres.

”Avem nevoie de un spațiu Schengen funcțional și nu trebuie să ne fie teamă de extindere. Cred că spațiul Schengen ar trebui să includă Bulgaria și România pentru că aceste două țări au îndeplinit cerințele tehnice necesare. Amânarea acordării statutului de membru al spațiului Schengen are un caracter politic, nu tehnic”, a afirmat sâmbătă Lajcak, conform sursei citate.

Șeful diplomației slovace nu este la prima declarație de acest tip. În perioada în care exercita în numele Slovaciei președinția Consiliului UE (iulie-decembrie 2016), Lajcak a spus că sprijină aderarea României la spațiul Schengen pentru că Bucureștiul îndeplinește toate criteriile.

România și Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice pentru a face parte din spațiul Schengen, conform Comisiei Europene, însă un vot în acest sens trebuie să aibă loc în Consiliul Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, acolo unde se reunesc miniștri de Justiție și cei de Interne ai țărilor membre.

În cazul României, țara noastră asigură protecția celei mai mari frontiere externe a Uniunii Europene – granițele sale cu Ucraina și Republica Moldova -, România acționând ca un ”membru de facto” al zonei Schengen, așa cum au subliniat în dese rânduri președintele Klaus Iohannis, fostul premier, Dacian Cioloș, dar și miniștrii de Externe din ultimii ani.

Caracterul politic al împiedicării aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen rezidă în abordarea anumitor țări membre – mai ales Olanda – care au legat subiectul tehnic al aderării la Schengen de monitorizarea din cadrul MCV, mecanism în cadrul căruia Bucureștiul și Sofia mai au recomandări de îndeplinit. Comisia Europeană a specificat în mai multe rânduri că cele două subiecte nu au o legătură tehnică între ele.

Aderarea la spațiul Schengen ar putea redeveni o miză de actualitate pe masa Consiliului UE în contextul reflecțiilor apărute asupra proiectului european – inclusiv Carta Albă cu cele cinci scenarii și în Declarația de la Roma – în care se vorbește se vorbește despre o Uniune care va merge în aceeași direcție și vor acționa împreună , dar cu ritmuri și intensități diferite de integrare. În acest context, țările care fac parte din zona euro sau din spațiul Schengen, aparțin unui anumit nucleu de integrare, nucleu căruia România dorește să se ralieze.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.