INTERVIU. Ce crede ministrul pentru Finanțe al Nigeriei despre investitorii Frank Timis și Ovidiu Tender

Ministrul de stat pentru Finante al Nigeriei, Yerima Ngama a oferit un interviu exclusiv pentru caleaeuropeana.ro in care a vorbit despre situatia economica globala, principalele oportunitati de investitii in Nigeria, dar si despre relatia cu Romania.

Calea Europeana:  Care sunt principalele probleme pe care le-ati dezbatut cu oficialii, in cadrul participarii dvs la Forumul Economic de la Astana?

Yerima Ngama: Acesta este un forum care reuneste politicieni, profesionisti, economisti si administratori pentru a discuta crizele prin care trece economia mondiala. Aceasta economie s-a Yerima-Ngamaconfruntat cu mai multe crize incepand cu cel de-al Doilea Razboi Mondial si se pare ca revine cicilic. La baza acestora stau tipurile de tranzactii comerciale dintre diverse tari ce ar trebui sa sporeasca stabilitatea economiei.  Diferitele crize au dus la diferite tipuri de eforturi pentru a face fata situatiei in mod permanent. Dar bineinteles ca exista si provocari diferite. Criza actuala a dus la informatii privind tarile mai bogate si interventia in guvernarea fiscala internationala. (…) chiar si astazi, in discutiile din cadrul Forumului s-au oferit o multitudine de sugestii. Una dintre ele viza o democratizare a guvernantilor financiari la nivel global, precum Banca Mondiala si FMI. Consider ca au avut loc progrese, insa mai trebuie facute eforturi. Stabilitatea este principala problema discutata in cadrul acestui forum si avem toti oamenii necesari pentru aceasta discutie si cred ca pana la sfarsitul forumului vom avea raspunsurile care sa ne spuna cum sa mergem mai departe. La sfarsitul zilei, ar fi minunat ca toate statele G20, chiar si tari precum Nigeria, sa aiba o implicare mai mare si sa aduca stabilitate in economia mondiala.


Calea Europeana:
Dl Romano Prodi, fost presedinte al Comisiei Europene a spus ca toate tarile inregistreaza cresterei economice si se refac in urma crizei, SUA, China, Africa, mai putin Europa. Cum poate Nigeria ajuta Europa? Care sunt principalele oportunitati pe care Nigeria le ofera investitorilor europeni sau altor actori la nivel mondial?

Yerima Ngama: Cea mai mare oportunitate pe care Nigeria o ofera este dimensiunea pietei sale. Nigeria are o populatie de 160 milioane de oameni, iar in in situatia actuala, cand pietele sunt in scadere, trebuie sa te orientezi catre o piata care stii ca poate sustine productivitatea. Nigeria are oameni inteligenti, iar salariile sunt mai ieftine decat in Europa. Prin urmare, cei care isi doresc un cost redus al productivitatii, Nigeria este locul in care sa mearga deoarece are oameni competenti care nu te costa mult. O alta oportunitate este deschiderea pe piata din Africa, fapt ce adauga circa 150 milioane de oameni pietei nigeriene, extinzand piata dpana la 210 milioane oameni. Daca te orientezi catre resursele necesare pentru a produce, Nigeria are de asemena, un climat agricol bun, un vast teren arabil. Cele mai mai multe dintre tarile care pornesc afaceri in Nigeria o fac din cauza ca este cea mai buna destinatie agricola, are un sol bun. Poti folosi aceste atuuri si pentru industria IT, sunt o multime de resurse ce pot fi folosite prin inovatie.

Calea Europeana: Exista oportunitati diversificate, dupa cum reiese din prezentarea dvs. Romanii se afla printre cei interesati sa investeasca in Africa, cum ar fi Ovidiu Tender sau Frank Timis, ce credeti despre initiativa lor?

Yerima Ngama: Investitorii romani se descurca foarte bine in Nigeria. Daca te uiti atent, avem si asemanari culturale, romanii au valori familiale foarte puternice si respect, de aceea gasesc in Nigeria o a doua casa. Multi dintre cei care s-au dus in Nigeria nu vor sa se mai intoarca in Romania. Este o tara foarte frumoasa, diversa, te simti ca acasa si ai foarte multe activitati interesante de facut. Romanii au investit in Nigeria si Africa deoarece au vrut sa faca lucruri bune, nu doar sa obtina profit, ci si sa faca alte persoane fericite. Acest tip de norme si relatii ne fac buni parteneri.

 

parteneriat astanaCaleaEuropeana.ro transmite informatii in calitate de partener media oficial al Forumului Economic de la Astana, editia a VI-a.
Interviu realizat de Dan Carbunaru.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.