Ministrul de Interne spune ca Schengen inseamna granite libere pentru cei care circula legal, intre timp grupuri de cateva zeci de migranti asiatici trec ca prin branza prin granitele romanesti

Ministrul Administraţiei şi Internelor a afirmat, luni, la întâlnirea cu omologul său slovac, Robert Kalinak, că Schengen nu înseamnă graniţe libere pentru toţi, ci pentru cei care circulă legal şi a făcut o prezentare a modului de securizare a frontierei externe a României.
În cadrul întâlnirii cu ministrul slovac de Interne a fost abordată problematica aderării României la spaţiul Schengen, viceprim-ministrul Dan Nica făcând o prezentare a modului de securizare a frontierei externe, inclusiv prin Sistemul Integrat de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră (SCOMAR), se arată într-un comunicat de luni al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).
Ministrul Dan Nica a afirmat, referindu-se la felul în care sunt abordate activităţile întreprinse pentru aderarea României la Spaţiul Schengen în 2011, că “Schengen nu înseamnă graniţe libere pentru toţi, ci graniţe libere pentru cei care circulă legal”.
Ministrul vrea, Politia de Frontiera nu poate. TIR-urile cu migranti patrund in Romania la fel ca si autocarele cu turisti
Ministrul Administraţiei şi Internelor a afirmat, luni, la întâlnirea cu omologul său slovac, Robert Kalinak, că Schengen nu înseamnă graniţe libere pentru toţi, ci pentru cei care circulă legal şi a făcut o prezentare a modului de securizare a frontierei externe a României, anunta MAI. Dan Nica a facut o prezentare a modului de securizare a frontierei externe, inclusiv prin Sistemul Integrat de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră (SCOMAR). Pana aici e stire. Sa comentam.
Romania s-a propus sa adere la Spatiul Schengen in 2011. Evaluarile expertilor europeni sunt esentiale pentru atingerea acestui obiectiv, conditionat in mare masura de mersul contractului de securizare a frontierelor incheiat cu EADS, Un contract de circa o jumatate de miliard de euro, incheiat cu mare scandal si derulat cu la fel de mare discretie. Nimeni nu mai sufla o vorba de modul in care se fac sau nu lucrarile de securizare a frontierelor.
Avem in schimb valuri de comunicate de presa ale Politiei de frontiera, care anunta mari capturi de grupari de migratie ilegala. Cel mai recent caz este cel al unui grup de 38 de migranti afgani, ascunsi intr-un tir cu legume care iesea din tara pe la Vest, prin Vama Varsand. Numarul unor astfel de cazuri este din ce in ce mai mare. Daca tot exista aceste capturi la Vest, ne intrebam ce se intampla la granita de Est, granita externa UE si viitoare granita Schengen. Cum ajung sa traverseze tara in lung si in lat, in grupuri de cateva zeci, migranti care, in scurt timp, vor prefera sa ramana in Romania?
Cine sa raspunda? Cei care ajung sa imparta comisioanele si spagile cu traficantii de tigari? Au trecut deja cateva saptamani de la sanctionarea catorva zeci de sefi din Politia de Frontiera, pentru maniera defectuoasa de lucru. Atat timp cat capturile de migranti vor fi pe granita de Vest, inseamna ca Est-ul ramane o mare problema pentru Politia de Frontiera. Oare cine sa o rezolve?
Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *