Ministrul german de Externe sugerează ridicarea graduală a sancțiunilor impuse Rusiei dacă acordul de încetare a focului în estul Ucrainei va fi pe deplin implementat

Sancțiunile europene impuse de Rusia ca urmare a rolului pe care aceasta îl are în conflictul din estul Ucrainei ar trebui să fie ridicate gradual dacă acordul de încetare a focului convenit la nivel internațional va fi fost implementat, a precizat ministrul german de Externe, informează  New York Times.

Foto: Captura video Facebook/ Sigmar Gabriel

Conflictul între separatișitii proruși și forțele ucrainene guvernamentale s-a soldat până în prezent, potrivit  unui raport ONU, cu peste 10.000 de victime. Germania și Franța, membre ale Formatului Normandia, au încercat să convingă ambele părți să implementeze acordul de pace convenit în luna septembrie a anului 2015, la Minsk, dar demersurile lor nu au fost încununate de succes.

Acordul oficial spune: numai dacă există 100% pace, doar atunci vom ridica 100% sancțiunile“, a precizat oficialul german în cadrul unui panel organizat de cotidianul de afaceri Handelsblatt în Berlin.

“Am introdus sancțiunile în mod gradual și le vom ridica tot gradual – acesta este un fapt cunoscut”, a completat Sigmar Gabriel.

Acesta a completat că, în eventualitatea în care ar exista o încetare permanentă a focului în estul Ucrainei, atunci SUA ar fi, de asemenea, dispuse să facă pași similari în vederea ridicării sancțiunilor.

Gabriel este membru al Partidului Social-Democrat din Germania ( SPD) și un avocat fidel al stabilirii dialogului cu Rusia.

Angela Merkel a repetat în nenumărate rânduri că sancțiunile vor fi ridicate doar dacă acordul de pace de la Minsk va fi pe deplin implementat – și nu doar acordul de încetare a focului care reprezintă doar o parte a planului mai larg de pace convenit în capitala Belarusului.

Binomul franco-german a solicitat luna trecută, atât Rusiei, cât și Ucrainei, să sporească eforturile lor de a implementa acordul fragil de încetare a focului.

Kievul a acuzat în repetate rânduri conducerea de la Kremlin că alimentează cu armament greu estul separatist și că trimite trupe, aspecte pe care Moscova le-a negat.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.