ministrul Nica iese la război

Războiul cu infractorii se mută în presă

Dan Nica vrea să-I convingă pe români că sunt în siguranță

Influențarea percepției despre Interne se face prin discursuri și filme cu mascați în acțiune

dan-nica

Ministrul de Interne a sărbătorit Ziua Femeii la sediul MAI. Aici, flancat de șefii de arme, Dan Nica a tras o primă linie în războiul cu infractorii de pe frontul din stradă. Acțiunea, codificată sugestiv de strategii ministerului “Strada 2009”, a început de câteva săptămâni. Ținta principală-clanurile de interlopi, pe care ministrul îi vrea vizitați zilnic de polițiști.

Duminică, Nica a spus într-o conferință că nu contează miile de infracțiuni constatate, nici cei 1000 de infractori prinși, ci percepția cetățeanului despre activitatea Internelor.  Pentru influențarea acestei percepții, mii de poliţişti şi jandarmi au descins în ultimele două săptămâni în toate zonele cu probleme din ţară. Acţiunile au fost declanşate la nivel național pe data de 18 febrarurie.

“Era nevoie de o acțiune în forță care să restabilească încrederea că avem controlul asupra străzii și asupra mediului infracțional”. Nica și-a expus discursul foarte atent la cuvintele folosite. Fiecare idée era dublată de imagini din războiul trupelor special cu interlopii peste care intrau în casă. Clipurile rulau proiectate pe un panou uriaș, atârnat deasupra mesei la care trona șefimea din minister. Probabil pentru a-I convinge pe jurnaliștii sceptici că acțiunile poliției sunt “pe bune”. Vorbea ministrul de fermitate, pac, un berbece purtat pe brațe de mascați făcea țăndări o ușă metalică. Insista Nica pe siguranța cetățeanului, imediat câțiva infractori cădeau în genunchi, implorând, parcă, îndurare de la nemiloșii în uniforme care îi încătușeau.

“Ordinea și siguranța să fie o acțiune care să se desfășoare în permananență, în orice moment, astfel încât omul să poată să plece acasă în siguranță, la serviciu, soțiile noastre, mamele noastre să poată să iasă pe stradă, copiii să poată pleca și să se întoarcă în siguranță de la școală, explică ministrul. Șefii Poliției, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră iau aminte. Ultimii doi sunt șefi de mai bine de patru ani, numiți sub mandatul lui Vasile Blaga. Nici Tobă nu stă mai bine. A fost numit de demisionatul Gabriel Oprea, rămas și fără minister, și fără partid pentru că nu s-a consultat la numiri.

Se schimbă ministrul, se schimbă prioritățile. “Redarea încrederii este acțiunea pe care o desfășurăm în acest moment și o desfășurăm în fiecare județ și în București”, continuă Nica.

Serviciul Secret al Internelor a primit ordin să caute informații despre interlopii cu săbii sau cuțite. “Am cerut  ca acţiunea în privinţa celor care utilizează şi deţin ilegal arme, arme albe, să fie un lucru pe care să îl avem ca şi prioritate. Avem informaţii, am cerut Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă ca aceste informaţii să fie cu precădere furnizate Poliţiei Române, astfel încât ei să meargă şi să facă descinderile peste tot  unde există informaţii că cineva deţine ilegal arme de foc, arme non-letale sau arme albe, aceste lucruri să fie considerate priorităţi ale Poiliţiei”, spune ministrul.

Interlopii trebuie vizitați zilnic de polițiști și jandarmi. “Măsurile pe care le-am dispus sunt ca aceste patrule mixte, Poliţie-Jandarmerie, de intervenţie în zonele cu o criminalitate crescută, să fie o acţiune la un nivel cu totul şi cu totul deosebit. Am cerut Poliţiei şi Jandarmeriei ca acolo unde au date şi fapte că acţionează clanuri de interlopi, această acţiune să aibă un caracter zilnic”, a decretat Dan Nica.

“Nu cele câteva mii, zeci de mii infracțiuni, aproape o mie de infractori prinși în acțiunea strada, ci redarea încrederii și sentimentului de siguranță al românului când merge pe stradă. Acest lucru l-am transmis tuturor șefilor de la București, Botoșani, Arad, Brăila și peste tot. Cine își face treaba în ministerul de Interne rămâne, cine nu pleacă”, a încercat Nica, pe final, să tune în stil polițienesc, singurul care mobilizează uniformele. “Nu voi avea nicio ezitare să schimb sau să dau afară orice persoană, indiferent de rangul sau poziţia pe care o deţine în structurile de aplicare a legii, în situaţia în care constat că nu îşi face treaba”, a încheiat ministrul.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *