Ministrul Rovana Plumb, întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene Jyrki Katainen: Finanțarea IMM-urilor din EFSI, o prioritate pentru România

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb a avut, la Bruxelles, o întâlnire cu Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil cu Ocuparea Forței de Muncă, Creștere Economică, Investiții și Competitivitate.

Cei doi oficiali au discutat, printre altele, despre creșterea vizibilității Fondului European de Investiții Strategice (EFSI) în România, îmbunătățirea accesului la finanțare pentru sectorul IMM-urilor și despre utilizarea combinată a granturilor și a finanțării din EFSI, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării.

Ministrul Rovana Plumb a arătat că finanțarea IMM-urilor din EFSI este o prioritate pentru România, în sectoare cheie precum agricultura, cel forestier sau turismul. Referitor la politica de coeziune, ministrul român a arătat că țara noastră dorește o politică  ambițioasă post-2020, cu un buget pe măsură. 

Vicepreședintele Katainen a subliniat, la rândul său, importanța continuării politicii de coeziune, EFSI și fondurile ESI fiind complementare. A adăugat că, pentru România, îmbunătățirea capacității administrative și sustenabilitatea proiectelor de importanță strategică națională ar trebui să reprezinte o prioritate.

La Bruxelles, în programul ministrului delegat pentru Fonduri Europene a fost prevăzută o întâlnire și cu doamna Elzbieta Bieńkowska, comisar european pentru Piața Internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri. Rovana Plumb a transmis, în cadrul întrevederii, angajamentul ferm al Guvernului României în ceea ce privește implementarea măsurilor necesare pentru creșterea absorbției fondurilor europene, inclusiv cele legate de implementarea strategiei naționale în domeniul achizițiilor publice, agreată cu Comisia Europeană.

Comisarul Bieńkowska a apreciat calitatea strategiei naționale pe achiziții publice pentru România și a arătat că absorbția și buna utilizare a fondurilor ridică provocări majore legate de îndeplinirea condiționalităților ex-ante pe achiziții publice. 

Dialogul între Comisie și autoritățile române va continua pentru asigurarea de progrese semnificative până la autoevaluarea prevăzută pentru luna iunie 2017.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.