Ministrul Rovana Plumb, la Forumul Regional al Apei: Fondurile europene sunt principala sursă de finanțare pentru racordarea populației la apă

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a participat, astăzi, la Forumul Regional al Apei Dunăre — Europa de Est 2017 (Expo Apa). Evenimentul reunește reprezentanții tuturor instituțiilor relevante active în sectorul de apă din România.

În deschidere, ministrul s-a adresat companiilor regionale care au proiecte în pregătire pentru finanțare europeană și care dețin în total peste 30.000 de angajați, potrivit unui comunicat remis presei.

Foto: gov.ro

”Fondurile europene reprezintă principala sursă de finanțare pentru sectorul apei și apei uzate. Avem datoria să asigurăm cetățenilor o viață mai bună inclusiv prin accesul la apă, fiindcă munca dumneavoastră este, până la urmă, un indicator al gradului nostru de civilizație”, a arătat ministrul pentru Fonduri Europene.

Ministrul a descris și modul în care este structurată finanțarea pentru sectorul de apă în perioada de programare 2014 – 2020, astfel:

  • 43 proiecte noi de infrastructură de apă și apă uzată în pregătire la POIM;
  • 29 proiecte în curs de finalizare din perioada 2007-2013 (valoare 800 milioane euro).

Valoarea totală a portofoliului în sectorul de apă este de peste 6 miliarde euro.

Rovana Plumb a mai arătat că Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM) continuă principalele programe de finanțare din acest sector – ISPA și POS Mediu-, care au beneficiat de o alocare totală de peste 4 miliarde euro în perioada trecută de programare (ISPA și POS Mediu) și care au dus la racordarea la  serviciile de alimentare cu apă a peste 1,3 milioane cetățeni.

În încheierea intervenției, ministrul a subliniat importanța politicii de coeziune, principala politică de investiții care sprijină Statele Membre. I-a asigurat pe cei prezenți de continuarea eforturilor, la nivel guvernamental, pentru asigurarea serviciilor de apă și canalizare la standarde ridicate pentru cetățeni.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.