Ministrul Teodor Meleșcanu, întrevedere cu omologul său turkmen, Rashid Meredov: Potențialul economic dintre România și Turkmenistan trebuie capitalizat

Între România și Turkmenistan există un parteneriat cu valoare strategică, iar relația bilaterală trebuie consolidată și potențialul ei economic trebuie capitalizat în special în domeniile energiei și transporturilor, a declarat vineri ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, la finalul întrevederii avute la sediul MAE cu omologul său tukmen, Rashid Meredov, potrivit Agerpres.

„Agenda discuțiilor a cuprins stadiul și perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale între România și Turkmenistan, calendarul contactelor bilaterale la diferite nivele în acest an, cooperarea pe dimensiunea economică și de investiții, în domeniile energetic, transporturi — cu accent pe intensificarea colaborării în vederea realizării proiectului coridorului de transport de mărfuri Marea Caspică — Marea Neagră”, a declarat Teodor Meleșcanu, potrivit sursei citate.

Foto: MAE

“În domeniul energetic, am convenit să intensificăm cooperarea pentru crearea unui parteneriat energetic româno-turkmen. (…) Am apreciat în mod deosebit disponibilitatea Turkmenistanului de a amplifica dialogul său cu UE pe teme energetice, precum și inițiativele părții turkmene în domeniul livrărilor de energie pe piața europeană. Am transmis părții turkmene că suntem interesați de valorificarea potențialului pe care Turkmenistanul îl reprezintă în livrarea gazelor prin conducta transcaspică către Azerbaidjan și, mai departe, prin intermediul proiectelor TANAP și AGRI, către Europa”, a afirmat Meleșcanu.

La rândul său, vicepremierul turkmen Rashid Meredov, ministru al Afacerilor Externe, a subliniat nivelul bun al relației bilaterale, menționând și primirea sa în cursul dimineții de vineri de către președintele Klaus Iohannis.

Citiți și: Turkmenistan vrea să exporte gaz în Europa prin România. Klaus Iohannis, discuții la București cu vicepremierul turkmen

“În ceea ce privește colaborarea Turkmenistanului cu UE, aș dori să amintesc încă o dată cuvintele președintelui turkmen cu privirea la faptul că statul nostru privește România ca pe un cap de pod pentru relațiile cu UE și le suntem recunoscători colegilor noștri români pentru susținerea din toate punctele de vedere a acestei colaborări în cadrul structurilor europene”, a declarat ministrul turkmen de Externe.

Potrivit acestuia, dialogul româno-turkmen în sfera economică se dezvoltă activ, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice la Ashgabat și la București.

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.