Ministrul turc al Afacerilor Europene: “În 2015, să nu se întrebe nimeni de ce UE a pierdut Turcia”

Ţara cu cea mai lungă aşteptare în anticamera UE începe să îşi piardă răbdarea, avertizează ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagiş, într-un interviu acordat EVZ.

EVZ: Care mai este stadiul negocierilor negocierilor dintre Turcia şi UE?
Egemen Bagiş: Procesul de aderare la UE este unul complex care se desfăşoară pe mai multe planuri, mai ales când priveşti din perspectiva ţării cu cea mai îndelungată candidatură, şi anume Turcia. Acest proces nu este unul uşor şi presupune multe eforturi de ambele părţi. Aşa cum ştiţi, pentru Turcia, acquis-ul a fost împărţit în 35 de capitole. În prezent, 13 capitole au fost deschise şi doar unul a fost închis provizoriu.

Evoluţia în procesul de aderare, în special începând cu decembrie 2006, a arătat, din păcate, că întregul proces tinde să fie dominat de chestiuni politice. Suntem stânjeniţi de anumite limite impuse de o serie de factori externi care nu au nicio legătură cu procesul tehnic. Astfel că, indiferent de ceea ce face Turcia, nu putem atinge niciun fel de progres în 17 capitole din cele 20 încă nedeschise.

Care este, după părerea dumneavoastră, principalul obstacol în procesul de aderare la UE?
Prejudecăţile sunt principalul impediment. Prejudecăţi în Europa la adresa Turciei şi invers, prejudecăţile noastre faţă de Europa.

Citiţi mai mult: EVZ.ro 

Sursa foto: turkeymacedonia.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.