Ministrul ungar al Economiei: Criza din Ungaria s-a încheiat, exemplul ungar va fi un succes

Ministrul ungar al Economiei Gyorgy Matolcsy a afirmat la CNN că criza din Ungaria s-a încheiat, iar povestea ţării sale va fi una de succes în decurs de un an, când economia va reveni la creştere solidă, relatează Portfolio, potrivit Mediafax.

Pentru reducerea deficitului bugetar, guvernul a folosit “un număr mare de măsuri economice neconvenţionale”, a arătat Matolcsy, explicând că Ungaria a fost prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus o taxă pentru bănci.

După ce menţionat şi alte măsuri adoptate de guvern, printre care naţionalizarea fondurilor private de pensii, oficialul ungar a precizat că Ungaria are un program de convergenţă aprobat de Comisia Europeană.

“Prin definiţie asta înseamnă că starea finanţelor publice este în ordine. Deci s-a încheiat…criza s-a încheiat”, a subliniat Matolcsy.

Moderatorul emisiunii a menţionat faptul că economia Ungariei s-a contractat cu peste 1% în primele trei luni, faţă de trimestrul anterior, înregistrând cea mai slabă performanţă din Uniunea Europeană.

Desigur, dar dacă analizezi evoluţia din trimestrul patru a economiilor UE, creşterea PIB-ului ungar a fost una dintre cele mai bune. Este o perioadă de tranziţie pentru economia Ungariei“, a spus Matolcsy.

Ministrul a insistat că economia Ungariei îşi va reveni anul viitor.

Vom avea o creştere economică solidă anul viitor. Acest an este puţin riscant, aveţi dreptate”, a spus Matolcsy.

Întrebat de ce analiştii afirmă că Ungaria nu se află pe direcţia corectă, iar măsurile aplicate nu au fost alese cu înţelepciune, Matolcsy a recunoscut că guvernul “este intens criticat pentru măsurile neconvenţionale, dar că autorităţile au fost nevoite să fie inovative, creatoare”.

“Povestea ungară, exemplul ungar va fi un succes în termen de un an“, a insistat Matolcsy.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: deveghepatriei.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *