Mișcare surpriză în Parlamentul European: Formațiunea eurosceptică Mișcarea 5 Stele din Italia vrea să se alăture ALDE, grupul liberalilor din PE

Mișcarea 5 Stele din Italia ar trebui să rupă orice relație cu Partidul Independenței din Marea Britanie (UKIP) și ar trebui să se alăture liberalilor din Parlamentul European, a afirmat Beppe Grillo, fondatorul partidului anti-european italian, citat de Reuters.

FOTO: Wikipedia

Grillo a făcut afirmațiile pe blogul personal, spunând că formațiunea politică pe care o conduce este în tratative cu ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților Europeni) și a cerut membrilor grupării să voteze în cadrul unui sondaj online, notează EU Observer.

Partidul a intrat în Parlamentul European după alegerile europene din 2014, obținând 17 mandate în legislativul european. De atunci și până în prezent face parte din Grupul Europa Libertății și Democrației Directe (EFDD), alături de UKIP și eurodeputați din țări precum Franța, Suedia, Cehia, Lituania sau Germania. 44 de eurodeputați fac parte din acest grup politic

Dacă Grillo va face această manevră surpriză, Mișcarea 5 Stele ar intra în centrul politicii europene și s-ar îndepărta de formațiunile anti-sistem. Schimbarea ar liniști alte capitale europene care se tem că popularitatea sa ar putea crește, scrie Agerpres.

Ieșirea Partidului Mișcarea 5 stele din EFDD ar produce dispariția acestui grup politic din PE. Condiția funcționării unui grup politic în PE ține de îndeplinirea simultană a următoarelor două criterii: minim 25 de eurodeputați din cel puțin 7 țări membre. Prin ieșirea acestui partid, în EFDD ar mai rămâne 27 de eurodeputați din 6 state membre UE.

Solicitarea lui Beppe Grillo este surprinzătoare dat fiind faptul că ALDE (68 de membri) reprezinta una dintre forțele tradiționale și pro-europene din Parlamentul European, iar liderul său, Guy Verhofstadt, este cunoscut pentru viziunea sa federalistă cu privire la UE.

O posibilă intrare a Partidului Mișcarea 5 Stele în ALDE ar spori componența acestui grup la 85 de membri, devenind a treia forță politică în PE într-un moment în care Verhofstadt, negociator-șef al Parlamentului European pentru Brexit, și-a anunțat candidatura pentru președinția Parlamentul European la alegerile din 17 ianuarie 2017.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.