Mișcare surpriză în ziua alegerii președintelui Parlamentului European: PPE și ALDE au ajuns la un acord, iar Guy Verhofstadt se retrage din cursă. Antonio Tajani, favorit

Liderul liberalilor europeni în Parlamentul European, Guy Verhofstadt, și-a retras candidatura pentru președinția legislativului european, a anunțat Martin Schulz, de la tribuna PE, acolo unde eurodeputații aleg astăzi un nou președinte pentru următorii doi ani și jumătate.

”Vă anunț că domnul Guy Verhofstadt, liderul ALDE, și-a anunțat retragerea din competiție”, a declarat Martin Schulz, actual lider al PE, în deschiderea sesiunii de dezbateri pentru alegerea președintelui Parlamentului European.

Prin retragerea lui Verhofstadt, candidați pentru șefia PE au rămas Antonio Tajani, din partea grupului PPE, Gianni Pittella, din partea S&D, Helga Stevens din partea grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), Guy Verhofstadt din partea Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Eleonora Florenza din partea grupului Stânga Unită Europeană-Stânga Verde Nordică (GUE-NGL), Jean Lambert din partea Verzilor/Alianța Liberă Europeană, Laurențiu Rebega, reprezentant al grupului Europa Națiunilor și Libertății (ENF) și Piernicola Pedicini, candidatul grupului Europa Libertății și a Democrației Directe (EFDD, euroscepticii).

Dar retragerea liderului liberal din curs poate însemna mai mult decât atât. Potrivit unui document obținut de Politico Europe, PPE și ALDE au ajuns la un acord prin care liberalii îl vor susține pe candidatul PPE, Antonio Tajani, la președinția Parlamentului European.

FOTO: EPP Group

”Europa este în criză”, spune acordul PPE-ALDE. ”Naționaliștii și populiștii încearcă să distrugă Uniunea din interior și din exterior. Din acest motiv, PPE și ALDE – dincolo de diferențele lor ideoligice – au decis să lucreze împreună pentru a oferi o platformă comună ca un punct comun pentru cooperarea pro-europeană. Facem apel la toate forțele politice din Parlament pentru a se alătura acestei inițiative și să își adauge ideile și priorităților lor agendei noastre a reformei”, se arată în text.

Acest acord survine după ce popularii europeni s-au lansat în critici puternice la adresa socialiștilor și liberalilor pentru încălcarea unui acord politic ce data din 2014.

Potrivit acestuia ”Grupul PPE și Grupul S&D sunt de acord ca în perioada legislativă 2014-2019 să se sprijine reciproc în alegerea președintelui Parlamentului European. Cele două grupuri convin ca S&D să dețină președinția PE în prima jumătate a legislaturii, iar PPE în a doua jumătate”. Ulterior, acordul a fost extins și prin afilierea grupului ALDE la această înțelegere.

PPE (215) și ALDE (68) au împreună 283 de eurodeputați în Parlamentul European, iar pentru alegerea unui președinte sunt necesare minim 376 de voturi în favoarea unui candidat. Socialiștii, al căror candidat este Gianni Pittella, sunt reprezentanți în Parlamentul European de 189 de europarlamentari, ceea ce înseamnă că după primul tur al alegerilor se prefigurează o finală între Antonio Tajani și Gianni Pittella.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.