Miting pro-Europa la Chişinău. 100.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a susţine integrarea europeană a Republicii Moldova

Un miting de proporţii, cu muzică folclorică, dar şi discursuri pro-occidentale a strâns duminică 100.000 de oameni în piaţa centrală din Chişinău, cu câteva zile înainte de Summitul de la Vilnius în care se va da acceptul de principiu pentru aderarea pe viitor a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este vorba despre parafarea acordurilor de asociere şi de liber schimb, urmând ca semnarea propriu-zisă să aibă loc în 2014, notează Gandul.info.

Mitingul pentru susţinerea integrării europene a început la 11.00 la Chişinău, cu imnul naţional cântat de soprana Valentina Naforniţă. Manifestanţii s-au adunat însă pe marile bulevarde încă de dimineaţă, mărşăluind spre centru.

timoftiSeria discursurilor pro-Europa a fost deschisă de preşedintele Nicolae Timofti. „Am venit să susţinem o idee comună: cauza europeană. Ne-am adunat aici în PMAN în momente de răscruce. Avem nevoie de încredere şi răbdare. Trebuie să credem în şansa noastră. Este o şansă de areface economia ţării”,a spus preşedintele, citat de Unimedia. Printre “bolile care ne ţin pe loc” Timofti şi-a asumat însă corupţia, una din marile rezerve ale UE faţă de Republica Moldova, dincolo de opţiunea pro-Rusia a unora dintre politicieni.

Liderii coaliţiei de guvernare au citit apoi Declaraţia de la Chişinău, aclamată de piaţă. Textul Declaraţiei asumă faptul că “opţiunea europeană este singura corectă”, reaminteşte că “Republica Moldova a făcut alegerea pro-europeană încă de la constituirea sa ca stat independent”, cere “Guvernul să reziste tuturor presiunilor politice interne şi externe” şi “să asigure securitatea energetică şi alimentară a ţării”, cu aluzie la dependenţa de gazele ruseşti şi de politica de la Moscova.

“Viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, se închieie Declaraţia de la Chişinău.

Sursa: Gandul.info
Foto: Atelier hdfx

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *