Model European Union (MEU) Iași 2018, modalitatea prin care tinerii pot învăța prin intermediul practicii ce presupune procesul legislativ la nivelul UE

Tinerii interesați de de rolul lor în Uniunea Europeană au ocazia de a se înscrie la Model European Union (MEU) Iași 2018, care se va desfășura la Iași,în perioada 14-18 martie, în organizarea Asociației  Studenților la Drept de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași (ASD-UAIC Iași).

Evenimentul se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Reprezentanței Comisiei Europene din România, iar tinerii interesați se pot înscrie până pe 15 ianuarie.

Model European Union Iași este singurul eveniment de acest gen din țară care simulează procedura legislativă a UE și în cadrul căruia tinerii pot învăța în mod direct structura institutionala a Uniunii Europene prin simularea activitatii de ministru in Consiliul Uniunii Europene sau de membru al Parlamentului European.

Ajuns la a doua ediție, MEU Iași 2018 continuă tradiția acestui proiect inițiat în 2017, prin crearea unui cadru optim pentru simularea procesului decizional al instituțiilor Uniunii Europene, într-un context international multicultural, fiind totodată cea mai completă si complexă iniţiativă de acest gen din România.

Limba de desfășurare a proiectului este engleza, astfel că MEU Iași 2018 le oferă participanților oportunitatea de a a-și dezvolta și abilitățile personale, pe lângă cele profesionale, într-un cadru multinațional și multicultural.

„Înaltul Patronaj acordat de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, reprezință, pe lângă garanția seriozității unui eveniment de talie internațională, aprecierea eforturilor depuse de echipa de organizare” afirmă Georgiana Crețu, unul dintre coordonatorii MEU Iași 2018. „Susținerea Reprezentanței Comisiei Europene în România ceritifică încă o dată faptul că tinerii au și vor avea mereu un rol major în UE și în viitorul UE. Interesul ridicat pe care tinerii îl prezintă pentru dimensiunea europeană a simulări ne oferă încredere că munca depusă de echipa de organizare este valorificată așa cum trebuie”, subliniază Georgiana Crețu într-un comunicat de presă remis Calea Europeană.

„Mijlocul principal de realizare a agendei Uniunii îl reprezintă comunicarea în materia subiectelor de preocupare generală la nivelul UE şi în facilitarea interacţiunilor interculturale şi a înţelegerii reciproce, chiar dincolo de graniţele Uniunii. Suntem onoraţi de interesul, colaborarea si implicarea instituţiilor de profil si a profesioniştilor în domeniu în organizarea ediției de anul acesta a MEU Iaşi”, afirmă și Bogdan-Alexandru Petrescu, celălalt coordnator MEU Iași 2018.

Proiectul îşi propune să reunească tineri din toate colţurile lumii, într-un cadru organizat conform structurii instituţionale a Uniunii Europene în materia actului de legiferare, pentru a oferi acestora experienţa activităţii de ministru în Consiliul Uniunii Europene sau membru al Parlamentului European prin dezvoltarea practică a aptitudinilor specifice acestora, promovând practica valorilor europene şi însuşirea elementelor de dialog structurat ca mijloc de soluţionare şi dezbatere a iniţiativelor şi problematicilor în societate.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *