Modelul Cipru la nivelul UE: Statele UE vor crea fonduri de salvare de minimum 1% din depozitele garantate, finanţate de bănci

euro moneyFiecare stat din UE va înfiinţa un fond de salvare, finanţat de bănci, cu resurse echivalente cu cel puţin 1% din valoarea depozitelor garantate, care va fi utilizat în procedurile de salvare a unei bănci ajunsă în pragul colapsului, potrivit unui proiect de directivă obţinut de Mediafax.

Astfel, fondul de salvare (rezoluţie bancară) trebuie să ajungă la resurse de minimum 1% din depozitele garantate constituite la băncile din ţară în termen de până la 10 ani, perioadă în care contribuţiile băncilor vor fi desfăşurate uniform. Fondul de rezoluţie se adaugă fondurilor de garantare a depozitelor bancare constituite în fiecare stat membru UE.

După depăşirea perioadei iniţiale, în cazul în care resursele financiare ale fondului vor scădea sub jumătate din pragul de 1% din soldul depozitelor garantate, contribuţiile percepute de la bănci vor fi de minimum 0,15% din depozitele garantate pe an.

Fondul de rezoluţie va percepe anual contribuţii de la bănci, care vor fi stabilite pro rata faţă de valoarea pasivelor minus fonduri proprii.

Directiva pregătită la nivelul UE va stabili că autorităţile din ţările membre trebuie să utilizeze toate pasivele pentru recapitalizarea unei bănci în procedura de bail-in, excepţie făcând depozitele garantate (sub 100.000euro), economiile şi activele clienţilor protejaţi de legea falimentului sau de dreptul civil, dar şi datoriile către angajaţi, furnizori şi stat.

Mai multe informatii AICI.

Sursa: Mediafax.ro
Foto: freefoto.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.