Monica Macovei a finalizat Regulamentul EURODAC, care va fi votat în Comisia LIBE

macovei monicaEuroparlamentarul PDL Monica Macovei, raportor al Parlamentului European, a finalizat Regulamentul EURODAC. Textul final se votează miercuri în Comisia LIBE, potrivit unui comunicat remis presei.

Monica Macovei a condus mai multe runde de negocieri cu Consiliul şi Comisia Europeană pentru a ajunge la acest consens.

“€œAm finalizat cu succes trialogul pe EURODAC şi acum suntem în faţa procedurii finale de vot în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE). Discuţiile legate de dosarul EURODAC au durat mai bine de 2 ani şi jumătate, ceea ce arată importanţa acestor reguli pentru Uniunea Europeană. Ca noutate am prevăzut posibilitatea ca organele de cercetare să solicite EURODAC compararea amprentelor găsite la locul comiterii unor infracţiuni de terorism sau alte infracţiuni grave cu amprentele deja existente în baza de date EURODAC”, a declarat Monica Macovei.

Raportul elaborat de europarlamentarul Monica Macovei pentru sistemul EURODAC de colectare si comparare a amprentelor digitale prevede ca:

(1) autoritatile de cercetare penala din Statele Membre pot cere compararea amprentelor ridicate de la locul unde s-au comis infractiuni grave sau acte de terorism, cu amprentele stocate in baza de date a EURODAC. Alte amprente relevante în prevenirea criminalitatii si a terorismului pot fi de asemenea trimise EURODAC pentru comparare. Aceast? masura sprijina si accelereaza identificarea suspectilor, victimelor sau martorilor in cazuri de terorism sau infractiuni grave.

(2) perioada de pastrare a amprentelor culese de la persoanele prinse trecand ilegal frontiera UE este de 18 luni;

(3) perioada in care autoritatile de cercetare penala pot cere compararea unor amprente cu cele ale persoanelor care au primit protectie internationala (azil) sa fie de maximum 3 ani de la momentul luarii amprentelor.

Aceasta este variantă finală obţinută în urma trialogului, respectiv a negocierilor între Parlamentul European, Consiliu şi Comisia Europeană.

Textul rezultat în urma negocierilor va fi votat în Comisia LIBE miercuri, iar în luna iunie urmează votul în plenul Parlamentului European, odată cu votul asupra Directivei referitoare la procedurile de azil.

Foto: www.monicamacovei.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *