Monica Macovei: “A trecut un an. Statul de drept rămâne în pericol”

macovei monicaEuroparlamentarul Monica Macovei noteaza, într-un articol pe blogul său, că miercuri s-a împlinit un an de la şedinţa Parlamentului care a spulberat pentru o perioadă de timp statul de drept în România şi că avalanşa de ilegalităţi comise de USL a adus România la un pas de dictatură.

„Astazi se implineste un an de la sedinta Parlamentului care a spulberat pentru o perioada de timp statul de drept in Romania. O avalansa de ilegalitati, gandita si pusa in practica de USL, ne-a dus la un pas de dictatura.

Vara lui 2012 a produs rani adanci in democratia romaneasca si a lovit institutiile statului, dar multe dintre cele puse la incercare au rezistat.

A trecut un an, insa pericolul pentru statul de drept nu a trecut definitiv, tot din cauza USL.”, scrie Monica Macovei  pe blogul personal.

„USL face acum o noua miscare: schimba Constitutia, schimba din nou regulile in timpul jocului, reducand cvorumul pentru referendum la 30% dupa ce a inceput procesul de revizuire, ca sa o poata trece mai usor; modifica legea de functionare a DNA, reducand atributiile procurorilor anticoruptie si dand ocazia multor parlamentari sa isi indeplineasca visul ciopartirii DNA; a vrut un procuror general fara rezultate profesionale notabile, dar care are certificat de revolutionar, pentru ca in decembrie 89 a fost pe turnul Televiziunii si a tras in „teroristi” (care teroristi?), asa cum a spus chiar el in cererea pentru certificat (aici si aici), si care, din intamplare, se cunoaste cu Victor Ponta din studentie.

La fel de grav, USL elimina principiul suveranitatii poporului definit in prezent la articolul 2 alin 1 din Constitutie (“Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”). Caci asta inseamna decizia USL de a ignora referendumului in care romanii au spus ca vor maximum 300 de parlamentari si o singura camera.

In schimb, USL vrea ca Parlamentul, in care detine peste 70% din locuri, sa devina o super-putere, care sa nu mai poata fi controlata de Curtea Constitutionala si in fata careia sa se plece toti cetatenii, care pot fi chemati la audieri oricand; vrea ca presedintele tarii sa faca doar figuratie, iar ministrii sa nu mai poata fi urmariti penal decat daca vor parlamentarii.”, mai scrie Monica Macovei.

„Daca am trecut cu greu, dar cu respectarea legii, de vara lui 2012, imi doresc ca noi, romanii, sa raspundem la fel si acum, cand USL vrea sa ia puterea de la oameni, contrar Constitutiei. Nu trebuie sa uitam trecutul, pentru a avea un viitor prosper si european.”, conchide europarlamentarul Monica Macovei.

Sursa: monica-macovei.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.