Monica Macovei: Macedonia nu a primit inca o data de incepere a negocierilor de aderare la UE din cauza lobby-ului grecesc

Opinia mea personala este ca Macedoniei trebuie sa i se stabileasca  o data de incepere a negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana”, a declarat europarlamentarul Monica Macovei, la Skopje, la finalul reuniunii Comisiei parlamentare mixte Uniunea Europeana-Macedonia.

Monica Macovei a mai spus  ca, desi  in ultimii trei ani Macedoniei i-au fost recunoscute progresele de Comisia Europeana si s-a recomandat stabilirea unei date pentru inceperea negocierilor de aderare, Consiliul nu a urmat recomandarea CE.  “Trebuie sa fim onesti si directi: acest lucru nu s-a intamplat din cauza lobby-ului grecesc.  Toate statele membre UE, cu exceptia Greciei, recunosc Macedonia sub numele ei constitutional si, ca atare, este greu de inteles pentru mine de ce lobby-ul  grecesc are atata succes”, a spus Monica Macovei.

Monica Macovei  a adaugat ca trebuie sa i se ceara Greciei sa respecte Acordul interimar pe care l-a semnat in 1995, declarand ca, din punctul sau de vedere, este o chestiune care tine de respectarea statului de drept, deoarece, daca semnezi un document cu efecte juridice, trebuie sa respecti  obligatiile asumate prin acel document.

“Inteleg frustrarea oamenilor din Macedonia care au muncit din greu in toti acesti ani si nu au primit inca o data certa de incepere a negocierilor de aderare la UE. Singurul lucru pe care il pot face este sa munceasca in continuare pentru ca o fac in beneficiul tarii, al populatiei, pentru continuarea reformelor”, a spus Monica Macovei.

Referindu-se la Indicele de perceptie a coruptiei publicat de  Transparency International, Monica Macovei a salutat faptul ca Macedonia si-a imbunatatit scorul, fiind clasata pe acelasi loc cu Croatia si inaintea unor state membre, cum ar fi Italia, Bulgaria,Romania sau Grecia.

Monica Macovei a recomandat Macedoniei, printre altele, unificarea practicii judiciare, curatarea sistemului de justitie, publicarea tuturor hotararilor judecatoresti si controlul finantarii partidelor politice.

Monica Macovei a precizat ca este multumita de forma finala a Declaratiei Comisiei parlamentara mixte UE-Macedonia, avand in vedere ca reprezinta rezultatul unor negocieri.

Europarlamentarul Monica Macovei a participat in perioada 3-4 noiembrie 2011, la Skopje, la cea de-a noua reuniune a Comisiei parlamentare mixte Uniunea Europeana – Macedonia.

Sursa foto: novanews.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.