Monica Macovei: Păstrarea MCV este o garanţie în plus pentru Olanda

 “Pastrarea Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) in cazul Romaniei este chiar o garantie in plus pentru Olanda si alte state, daca au dubii, ca noi vom progresa in ceea ce priveste reforma in justitie si lupta anticoruptie”, a declarat fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, intr-un interviu pentru HotNews.ro.

Mi-e teama de clasa politica daca MCV-ul va fi ridicat. In general, as spune ca sunt oameni in toate partidele politice care ar vrea sa scape de MCV. (…)  E posibil ca fara MCV, DNA sa nu fi existat. Mai ales sa ne gandim la situatia in care sunt anchetati sau judecati politicieni. Ei nu stau degeaba. Incearca sa schimbe legi, sa desfiinteze institutii”, a spus Macovei.

Reporter: Ne apropiem in vara de un raport general pe MCV de la 5 ani de cand acest mecanism functioneaza. Pozitia Guvernului este ca a venit momentul ca acest mecanism sa fie ridicat, in timp ce presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si alti ambasadori straini la Bucuresti sustin ca MCV-ul ar mai trebui pastrat. Dvs cum vedeti aceasta problema a ridicarii MCV-ului?


Monica Macovei:
 Vreau ca MCV-ul sa fie pastrat pana cand ne realizam toate cerintele din el si, mai ales, pentru a continua, pentru a fi siguri ca aceste progrese inregistrate in mod real in ultimii ani vor continua.Sunt convinsa ca datorita MCV-ului avem procese mai rapide in cazurile cu politicieni. Am inceput sa avem si solutii de inchisoare, nu numai de suspendare. E posibil ca fara MCV, DNA sa nu fi existat.

Mai ales sa ne gandim la situatia in care sunt anchetati sau judecati politicieni. Ei nu stau degeaba. Incearca sa schimbe legi, sa desfiinteze institutii. Nimeni nu sta degeaba ca sa fie arestat si anchetat. Daca are puterea in mana, incearca sa schimbe.Pentru aceasta siguranta, pentru ca aceste progrese reale facute de unii judecatori si procurori sa continue, [n.r. eu] sunt pentru pastrarea MCV-ului. In acelasi timp, vreau sa intram in Schengen si de asta am sustinut mereu ca nu trebuie legat MCV-ul de Schengen. Pastrarea MCV-ului este chiar o garantie in plus pentru Olanda si alte state, daca au dubii, ca noi vom progresa in ceea ce priveste reforma in justitie si lupta anticoruptie.

Rep: Deci credeti ca se poate pastra si MCV-ul si intrarea in Schengen?


Monica Macovei:
 Da. Ele nu sunt legate. Dimpotriva. Pastrarea MCV-ului le-ar da si mai mare certitudine ca progresele continua. Iar acei politicieni care vor ca lupta anticoruptie sa continue, cum e de exemplu presedintele tarii, au un sprijin in MCV.

Interviul integral AICI.

Sursa articol: HotNews.ro
Sursa foto:  monica-macovei.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *