Monica Macovei vrea masuri anti-coruptie si pentru statele membre, dupa modelul impus celor candidate

Europarlamentarul PPE/PDL Monica Macovei continua cruciada anti-coruptie la Bruxelles. In incercarea de a impune un set clar de masuri anti-coruptie si in randul statelor membre, care, fata de conditiile cerute tarilor candidate, au un regim mult mai relaxat in domeniu, Macovei a organizat o audiere publica, o dezbatere pe aceasta tema. Invitati au fost si jurnalisti din Romania, printre care si subsemnatul. Initiativa, care in randul multor state membre nu este foarte agreata, din motive lesne de inteles, a fost viu comentata de invitatii doamnei Macovei. Printre acestia s-a numarat si comisarul pentru Afaceri Interne, doamna Cecilia Malstrom-vezi foto, alaturi de Monica Macovei.

Printre subiectele discutate s-au numarat: nevoia urgenta pentru articularea unei politici a UE anti-coruptie si dezvoltarea unui mecanism pentru monitorizarea regulata in statele membre, evaluarea efectelor coruptiei ca parte componenta a crizei financiare si efectele acesteia asupra gestionarii fondurilor UE.

La initiativa europarlamentarului Monica Macovei, Partidul Popular European din Parlamentul European a organizat miercuri, 15 septembrie 2010, o Audiere Publica pe tema “Politici UE in domeniul anti-coruptie pentru un viitor durabil”. Audierea s-a bucurat de participarea  Comisarului pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmström si Algirdas Šemeta Comisarul pentru Impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda.

Monica Macovei, care a deschis evenimentul, a declarat ca obiectivul ei este de a sprijini si promova politicile anti-coruptie la nivelul UE. “In prezent masurile anti-coruptie sunt, in principal aplicate in cazul tarilor candidate la aderare, in timp ce dupa aderare nu exista nimic similar”, a adaugat europarlamentarul democrat-liberal referindu-se de asemenea si la “asteptarile cetatenilor europeni, rolul coruptiei in criza economica si efectele sale asupra subminarea politicilor UE care necesita o actiune coordonata la nivelul Uniunii, inclusiv un mecanism de monitorizare “.

Comisarul Malmström a sustinut ca perceptia coruptiei existente fiind una din cauzele crizei economice impune o actiune. Comisarul a anuntat un pachet anti-coruptie pentru anul 2011, care ar putea include un mecanism de evaluare periodica. “Dezvoltarea si implementarea unui sistem de raportare solid va fi o provocare”, a adaugat ea, si sprijinul Parlamentului European este necesar. Comisarul a concluzionat ca “daca exista vointa politica, exista o cale politica”.

Algirdas Šemeta a subliniat ca “lupta impotriva coruptiei si fraudei nu se poate baza numai pe control, ca aceasta este o chestiune transversala”. Lupta impotriva fraudei in dauna intereselor financiare ale Uniunii trebuie sa fie simplificata si adaptata la necesitatile actuale. Alte interventii au venit din partea reprezentantilor OLAF, institutiilor academice, presei si societatii civile.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *