Monica Macovei: Zgonea şi Fenechiu resping înfiinţarea Parchetului European

macovei monicaEuroparlamentarul PDL Monica Macovei îi acuză pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi pe preşedintele Comisiei de afaceri europene a Camerei, Relu Fenechiu, că resping înfiinţarea Parchetului European, deoarece nu doresc apariţia unei instituţii care îi ancheteze.

“Valeriu Zgonea (PSD) şi Relu Fenechiu (PNL) ar trebui să îi întrebe pe oamenii care i-au votat dacă se simt jigniţi de faptul că Uniunea Europeană vrea să înfiinţeze un birou de Procuror European care să ancheteze fraudele din toate statele membre. Vor fi surprinşi de ce vor cu adevărat alegătorii lor. Doar că Zgonea şi Fenechiu, exact ca şefii lor de partid, Ponta şi Antonescu, nu se mai gândesc de multă vreme la interesele oamenilor obişnuiţi, sătuli de corupţie şi fraude, ci numai la interesele lor: să nu cumva să mai apară vreo instituţie care să îi ancheteze”, se arată într-un comunicat al europarlamentarului PDL.

Macovei susţine că “avizul motivat” trimis autorităţilor europene de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, privind proiectul de Regulament al Parchetului European “echivalează cu un aviz negativ, de respingere a creării instituţiei europene unice de luptă cu fraudele şi corupţia care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene”.

Fostul ministru al Justiţiei precizează că Parchetul European ar urma să intervină “numai în cazurile în care autorităţile naţionale nu cercetează o anumită fraudă”, iar pentru România DNA şi Parchetul European ar fi “o soluţie foarte bună”.

“Opoziția Camerei Deputaților la crearea Parchetului European este de neînțeles, cât timp (1) raportul Comisiei de Apărare este favorabil creării Parchetului European, cu mențiunea că este respectat principiul subsidiarității; (2) Ministerul Justiției a transmis Camerei Deputaților un punct de vedere în care susține că există câteva “aspecte problematice”, dar că Parchetul European poate fi înființat; (3) Guvernul se limitează la a cere o analiză și criterii clare în Regulamentului de înființare a Parchetului European.” argumenteaza europarlamentarul.

“Singura comisie care a avut un alt punct de vedere este Comisia pentru afaceri europene, condusă de Relu Fenechiu, condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare cu executare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul Transformatorul”, notează Monica Macovei.

“De ce nu doresc dl Zgonea şi dl Fenechiu înfiinţarea Parchetului European, stabilit prin Tratatul de la Lisabona, şi care urmează să aibă atribuţii de urmărire şi investigare a fraudelor şi altor infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii? Sau au primit alte indicaţii din partea Guvernului şi a USL, fără să mai fie notate pe hârtie, aşa cum ne-a obişnuit, din păcate, Victor Ponta, care una zice Uniunii Europene şi alta face?”, se mai arată în comunicatul Monicăi Macovei.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.