Monte dei Paschi, cea mai veche bancă din lume, are pierderi de aprox. 5 mld €

Monte dei Paschi di Siena, cea mai veche bancă din lume, îşi va restructura puternic portofoliul de active şi va renunţa la 150 de sucursale, 5% din total, pentru a reveni la profit, după ce a înregistrat o pierdere de 4,7 miliarde de euro în 2011.

Portofoliul financiar al băncii, a treia ca mărime din Italia, include obligaţiuni în valoare de 26 miliarde de euro emise de guvernul de la Roma.

Conducerea va prezenta în mai un program pe trei ani de relansare a băncii, lovită puternic de criza datoriilor din zona euro din cauza expunerii pe datoria statului italian. Monte dei Paschi trebuie să acopere un deficit de capital de 3,3 miliarde de euro până în iunie, pentru a respecta reglementările europene. Banca are datorii de 1,1 miliarde de euro şi este a treia ca mărime din Italia, după activele deţinute.

Pierderea peste aşteptări, de 4,7 miliarde de euro, a fost generată de o depreciere aferentă fondului comercial de 4,5 miliarde de euro. Chiar excluzând elementele excepţionale, banca a raportat un declin al depozitelor şi creditelor, precum şi provizioane mai mari.

Articolul integral aici.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto: unuci.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *