Moody’s a retrogradat ratingul a 28 de bănci spaniole

Spania a cerut în mod formal, luni, asistenţă financiară pentru băncile sale, dar lipsa de informaţii cu privire la acest acord a menţinut tensiunile pe pieţele financiare iar agenţia de evaluare financiară Moody’s a retrogradat ratingul majorităţii instituţiilor de creditare spaniole, citând abilitatea redusă a guvernului de a le susţine şi probabilitatea ridicată de noi pierderi în sectorul imobiliar, informează Adevarul în ediția electronică.

În cadrul unei scrisori către Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogroup (consiliul miniştrilor de Finanţe ai statelor membre uniunii monetare), Luis de Guidos, ministrul spaniol al Economiei, a declarat că doreşte să accepte oferta Uniunii Europene de 100 de miliarde de euro, exprimându-şi totodată speranţa că acordul va fi finalizat până la 9 iulie, anunţă CNBC.

De Guindos nu a specificat, însă, de câţi bani va avea Spania nevoie pentru recapitalizarea băncilor sale îndatorate, declarând că suma finală, precum şi condiţiile acordului sunt încă subiect de negociere.

Moody’s a retrogradat ratingul a 28 dintre cele 33 de bănci evaluate, cu între o treaptă şi patru trepte, decizie care urmează retrogradării ratingului suveran al Spaniei la doar o treaptă peste nivelul de „gunoi” financiar. Printre băncile retrogradate se numără şi principalele două bănci spaniole, Santander şi BBVA, iar Bankia, banca naţionalizată în urma unui ajutor de stat primit luna trecută, a fost retrogradată la nivelul de „gunoi” financiar.

Moody’s a comunicat că va evalua impactul recapitalizării asupra detinătorilor de obligaţiuni bancare şi a bonităţii băncilor după ce detaliile acordului vor fi publicate. Analiştii intervievaţi de CNBC consideră că Spania, a patra economie din zona euro şi noul centru al crizei datoriilor suverane, va avea dificultăţi majore în a ieşi din recesiune dacă problema bancară nu va fi rezolvată.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  infospirtonews.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *