Moody’s: Guvernul va împrumuta în acest an mai mult decât în 2011

Guvernul României are în acest an un necesar de finanţare de 17,2 miliarde de euro, comparativ cu 17,6 miliarde de euro anul trecut, însă statul va împrumuta în total 18 miliarde de euro, urmând să constituie o rezervă de 800 de milioane de euro, estimează agenţia de evaluare financiară Moody’s, potrivit Mediafax.ro.

Dacă necesarul de finanţare pentru acoperirea deficitului bugetar coboară de la 6,2 miliarde de euro la 3,6 miliarde de euro, Guvernul va avea nevoie de mai mulţi bani pentru serviciul datoriei (inclusiv cea pe termen scurt). Astfel, necesarul de finanţare pentru plăţile în contul datoriilor urcă de la 11,4 miliarde de euro în 2011 la 13,6 miliarde de euro în acest an.

Guvernul va avea cele mai mari cheltuieli în privinţa datoriilor de pe piaţa internă, de 12 miliarde de euro, faţă de 10,7 miliarde de euro în anul anterior, în timp ce necesarul pentru finanţarea serviciului datoriei externe avansează de la 700 milioane de euro la 1,6 miliarde de euro.

Chiar dacă necesarul de finanţare s-a redus, Guvernul va împrumuta mai mult ca anul trecut.

“Necesarul este de 17,2 miliarde de euro, dar Guvernul anticipează atragerea de finanţări în valoare de 18 miliarde de euro. Guvernele se «suprafinanţează» câteodată pentru a avea o rezervă în cazul unor necesităţi neaşteptate în perioade de incertitudine”, a precizat pentru MEDIAFAX analistul Moody’s Atsi Sheth.

Sursa articol: Mediafax.ro
Sursa foto:  rebecca-fransiina.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.