Morten Kjaerum, director al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale: Discriminarea este încă bine ancorată în societate

Sunt necesare date concrete pentru a putea lupta cu homofobia şi transfobia

Fie că sunt lesbiene, homosexuali, bisexuali sau transsexuali (LGBT), oamenii se confruntă cu probleme serioase ce îi împiedică să beneficieze de drepturile lor fundamentale, astfel încît FRA (European Union Fundamental Rights Agency) cere date clare pentru a înţelege mai bine gradul de discriminare şi a aborda problemele legate de crimele motivate de ură din UE.

„Discriminarea este, încă, ceva ce face parte din viaţa persoanelor LGBT, chiar dacă este ilegală în statele membre UE” declară Morten Kjaerum, cu ocazia Zilei Internaţionale Împotriva Homofobiei şi Transfobiei din 17 mai. „Prejudecăţile şi neînţelegerea sunt încă bine ancorate în societate şi pot duce la discursuri homofobe şi transfobe, discriminare, crime motivate de ură şi agresiune în şcoli. Ultimul sondaj al FRA, pe care abia l-am lansat, îşi propune să evidenţieze răspândirea şi natura discriminării şi crimelor motivate de ură în UE. Acesta le va furniza factorilor de decizie datele necesare pentru a răspunde adecvat.”

FRA a lansat pe 2 aprilie 2012 un sondaj on-line în înteaga UE. Are în vedere toate statele membre şi Croaţia. Acest sondaj este fără precedent prin aria geografică pe care o acoperă, dar şi prin substanţă, având în vedere educaţia, crimele motivate de ură, rata de angajare şi altele.  Sondajul va rămâne deschis mai multe săptămâni. În 2013, rezultatele vor arăta imaginea de ansamblu a experienţelor persoanelor LGBT din UE.

Această imagine de ansamblu va fi completată de studii suplimentare ce vor avea loc în 2013 şi vor avea în vedere autorităţile publice cu scopul de a  identifica politici şi practici promiţătoare din partea statelor membre în abordarea şi prevenirea discriminării şi abuzurilor împortiva persoanelor LGBT.

Agenţia consideră că acest lucru va contribui la o mai bună înţelegere a cauzelor profunde ale homofobiei şi transfobiei şi la identificarea celor mai bune căi de combatere a crimelor motivate de ură din UE de azi.

Este o lipsă de curaj, de angajare şi neputinţă în a lua în serios valorile. Aceasta este adevărat în cazul politicienilor, guvernelor, companiilor dar şi în cazul oamenilor obişnuiţi. Prea mulţi dintre noi decid să nu ia atitudine pentru propriile credinţe” declară Cecilia Malmström.

Tot ea este de părere că „trebuie să ne asigurăm că indiferent de unde şi de către cine sunt spuse lucruri jignitoare − fie că vin de la un membru îndrăgit al familiei, unui bun coleg sau prieten − acestea nu trebuie să treacă nesemnalate. Probabil că doar dai din cap şi incerci să schimbi subiectul? Dar acesta este exact momentul când trebuie să intervii şi să pui întrebări incomode: ce vrea bunul tău prieten să spună?”

Share daca ti-a placut articolul:

One Response to Morten Kjaerum, director al Agenției Europene pentru Drepturi Fundamentale: Discriminarea este încă bine ancorată în societate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *