Mugur Isarescu: Daca le spui romanilor ca din datoria totala de 90 de miliarde de euro, 20 de miliarde sunt facute de ei, se supara

”Criza actuala nu are logica. Cum sa vorbesti despre o criza a euro, cand euro se intareste? Poate unii se gandesc ca daca se duce prea sus, se va prabusi mai de sus, eu stiu…?”, se intreba retoric Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, intr-un discurs tinut la conferinta analistilor financiari bancari din Romania, gazduita de BNR, potrivit hotnews.ro. Guvernatorul a sustinut un consistent discurs despre criza si modul in care e abordata de catre media.

Isarescu a recomandat analistilor financiari bancari sa ajute la “reformarea” abordarilor publice a chestiunilor economice, unde e nevoie de mai mult profesionalism. “Am vazut in presa referiri la datoria de 90 de miliarde de euro a Romaniei. Lucrurile trebuie nuantate. Nu toata e datorie publica- avem acolo si datoriile companiilor care s-au imprumutat si datoriile bancilor care au imprumutat populatia… trebuie facute aceste nuantari daca dorim sa transmitem un mesaj corect”, a spus Guvernatorul. Cand se ajunge la discutia despre datoria Romaniei, atunci parca a facut-o Dumnezeu din cer si se spune ca Banca Nationala este de vina, a adaugat Guvernatorul.

Potrivit datelor BNR, la sfarsitul lunii august datoria externa a Romaniei era de 96,69 miliarde de euro, din care datoria externa pe termen mediu si lung reprezinta 78,2% (75,61 miliarde de euro).

Datoria publica directa, ce include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finante si autoritatile locale, era de 18,55 miliarde de euro (19,1% din total), in vreme ce datoria externa garantata public era de 1,54 miliarde de euro (1,59% din total).

Datoria externa negarantata public, care provine in proportie covarsitoare din sectorul privat, insuma 37,24 miliarde de euro (38,5% din total).

Depozitele pe termen mediu si lung ale nerezidentilor, care sunt incluse in datoria externa, se situau la 8,64 miliarde de euro la finele lui august, iar imprumuturile de la Fondul Monetar International (FMI) insumau 9,62 miliarde de euro.

Alte declaratii facute de guvernator puteti gasi aici.

Sursa foto: deveghepatriei.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.