N.Y. Times: economia Germaniei are o problemă majoră care ne afectează pe toți

Potrivit Adevarul.rotot mai multe publicații prestigioase au început să se uite cu ochi tot mai critici la ceea ce se consideră a fi o adevărată slăbiciune a economiei germane: suprareglementarea.

Jurnalistul american Jack Ewing scrie pentru New York Times că, „pe de-o parte Germania are un sector al exporturilor dinamic, inovatoar, competitiv și, în mod plăcut, nesubvenționat”, dar, așa cum recunoaște și Andreas Wörgötter, înalt economist la OECD, „pe de cealaltă parte, există un sector al serviciilor mult mai puțin fermecător, care este subvenționat, restricționat, stagnant și lipsit de inovație”.

Ewing consideră că, la fel cum surplusul comerical al Germaniei este rezultatul puterii sectorului manufacturier, acesta este, totodată, și rezultul unei „anemii cronice a cheltuielilor pe produse de import ale consumatorilor și companiilor”, aceasta fiind o problemă care afectează tot restul lumii.

Dacă Germania și-ar întări sectorul serviciilor, atunci ar putea achiziționa mai multe produse de la partenerii comerciali aflați în dificultate, precum Grecia sau Spania, ale căror probleme cu datoriile sunt strâns legate de deficitele comerciale de lungă durată. Dintr-o astfel de schimbare a politicilor economice germane, toți am avea de câștigat, susține jurnalistul american.

Sursa articol: Adevarul.ro
Autor: L.Luca
Sursa foto:  aristofanis.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.