Analiză Gândul: Ce efecte vor avea asupra românilor alegerile prezidenţiale din Franţa

Pe măsură ce primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze se apropie, candidaţii îşi promovează cu tot mai multă agresivitate principalele teme din programul de guvernare.  Educaţie, şomaj, imigranţi, securitate, politici europene – sunt subiecte pe care francezii le vor aborda, conform sondajelor de opinie. Ce îi interesează, însă, pe români din cursa pentru Elysee? Care sunt schimbările care ne-ar putea afecta?

Puteţi urmări mai jos o analiză Gandul.info.

Un sondaj de opinie BVA făcut public în 27 martie şi citat de Bloomberg a arătat că priorităţile electoratului francez, pe care acestea le-a vrut transpuse de prezidenţiabili în politicile de campanie, sunt educaţia şi şomajul. Doar 8% dintre ei, chiar şi după afacerea Merah, au afirmat că securitatea naţională este principala lor grijă. Aceasta deşi candidaţii şi-au dedicat o mare parte din timp acestei teme.

Migraţia a fost unul dintre principalele puncte de interes ale campaniei lui Nicolas Sarkozy în 2007. A încercat să folosească această carte şi în 2012, însă mesajul lui nu s-a bucurat de aceeaşi atenţie până luna trecută, când a ameninţat că Franţa va părăsi spaţiul Schengen dacă nu se va rezolva problema imigranţilor ilegali care pătrund în zonă din cauza ineficienţei la graniţele UE.

Franţa îşi va închide graniţele tot mai mult pentru români şi bulgari dacă Sarkozy va câştiga un nou mandat. Liderul francez, el însuşi fiul unui imigrant ungar, consideră că sunt “prea mulţi străini în Franţa”, iar sistemul responsabil de integrarea lor “merge din ce în ce mai prost”. De aceea, Sarkozy şi-a propus să înjumătăţească numărul străinilor care se stabilesc anual în Franţa, informează Le Monde.

De asemenea, actualul preşedinte intenţionează să limiteze ajutoarele sociale acordate celor care stau în Franţa de mai mult de zece ani şi să introducă nişte controale mai stricte în acordarea acestor ajutoare, măsuri care îi afectează şi pe românii din Hexagon.

Francois Hollande doreşte introducerea unei dezbateri anuale în Parlament, pentru a stabili numărul de muncitori imigranţi, confrom programului politic publicat de Le Monde. Astfel, autorităţile franceze s-ar asigura că primesc străinii de care au nevoie pe piaţa muncii, dar nu mai mult decât e nevoie, pentru ca francezii să aibă şi ei locuri de muncă.

De asemenea, Hollande a promis că va controla foarte ferm munca la negru, că va crea 60.000 de noi locuri de muncă în educaţie şi că va investi masiv în acest sector, investiţie de care ar putea beneficia şi studenţii români în Franţa.

Nicolas Sarkozy, pe de altă parte, vrea un referendum pentru desemnarea unui judecător administrativ unic pentru imigranţii ilegali. Totodată, actualul preşedinte francez a anunţat că, dacă va fi reales, va înăspri condiţiile de acordare a ajutoarelor de şomaj, pentru ca şomerii să nu mai refuze locurile de muncă disponibile sau cursurile de pregătire profesională de la un anumit punct.

Citeşte aici analiza integrală.

Foto: ridingthetiger.org

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.