NATO: Canada va trimite patru avioane de vânătoare și 135 de militari în România pentru a desfășura misiuni de poliție aeriană

Forțele armate canadiene (FAC) trimit aproximativ 135 de militari și patru avioane de vânătoare CF-18 Hornet ale Aviației regale canadiene la Constanța, în România, pentru a lua parte la activitățile poliției aeriene a NATO din septembrie până în decembrie 2017, informează site-ul de știri 45enord.ca, citat de Agerpres.

FOTO: Royal Canadian Air Force

“Forțele armate canadiene sunt angajate față de principiul apărării colective al Alianței, care este punctul central al tratatului fondator al NATO. Militarii noștri sunt bine antrenați și hotărâți să contribuie la activitățile consolidate ale poliției aeriene a NATO care asigură integritatea spațiului aerian al aliaților noștri”, a declarat generalul-locotenent Steve Bowes, comandantul Comandamentului Operațiunilor Interarme ale FAC, conform sursei citate.

Această misiune se înscrie în cadrul operațiunii Reassurance și reprezintă contribuția Canadei la măsurile de asigurare și descurajare adoptate în ultimii ani de către Alianța Nord-Atlantică în dimensiunea flancului estic

De altfel, participarea avioanelor canadiene la misiuni de poliție aeriană în România în acest an a fost anunțată la Ministeriala Apărării a țărilor NATO din luna octombrie a anului trecut.

Forța operațională aeriană (FOA) în România va consolida capacitatea Forțelor Aeriene Române pentru menținerea integrității spațiului aerian. Misiunile de poliție aeriană ale avioanelor militare canadiene vor înlocui astfel misiunile desfășurate de către avioanele Typhoon Eurofighter ale aviației britanice și care au desfășurat misiuni și exerciții din luna mai și până în luna august.

Forțele armate canadiene au mai participat cu forțe aeriene în România și în anul 2014, la o luna distanță după anexarea Crimeii de către Rusia. Atunci avioanele canadiene au participat, tot în cadrul operațiunii Reassurance, la Baza Aeriană 71 a Forțelor Aeriene Române din Câmpia Turzii între lunile aprilie și august.

 

.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *