NATO condamnă un tratat ONU care interzice armele atomice: Ignoră amenințările sporite la adresa securității internaționale

Aproximativ 50 de state au demarat procedurile de semnare a unui tratat care interzice arma atomică, intenția fiind una simbolică ca urmare a boicotării textului de către marile puteri nucleare, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Foto: Facebook/ NATO

Tratatul, elaborat în urmă cu câteva luni, a fost adoptat de către 122 de state și va întra în vigoare când va fi ratificat de către 50 de țări.

NATO, din care fac parte numeroase puteri nucleare, a deplâns adoptarea unui tratat la ONU care interzice armele nucleare, completând că acesta ignoră complexitatea amenințărilor care afectează securitatea mondială.

Tratatul a fost votat la 7 iulie la New York, cu 122 de voturi pentru. Singurul stat membru al NATO care a participat la aceste negocieri a fost Olanda, ce are pe teritoriul ei arme nucleare americane și unde parlamentul a cerut să fie trimisă o delegație la aceste tratative. Însă la final Olanda a votat împotrivă.

Acesta ar putea reprezenta o amenințare suplimentară la adresa altor tratate internaționale, precum Tratatul de Neproliferare Nucelară, care recunoaște SUA, Franța, China, Rusia și Marea Britanie ca puteri nucleare. Până acum, există alte patru puteri nucleare de facto, mai precis India, Pakistan, Israel și Coreea de Nord, care au condamnat, de asemenea, noul document adoptat la ONU, inforează New Europe.

Tratatul ”ignoră realitățile mediului de securitate internațional, din ce în ce mai complex”, apreciază cele 29 de state membre ale NATO, potrivit unui comunicat difuzat miercuri.

În timp ce lumea trebuie să rămână unită în fața unor amenințări sporite, în special cea reprezentată de programul nuclear nord-coreean, acest tratat nu ține cont de aceste provocări de securitate urgente”, au insistat statele membre NATO în contextul în care are loc Adunarea Generală a ONU la New York.

Încercarea de a interzice armele nucleare printr-un tratat care nu va angaja niciun stat care deține efectiv astfel de arme nu va fi eficientă, nu va reduce arsenalele nucleare, nu va întări securitatea niciunui stat și nu va contribui la pace și stabilitate în lume”, a avertizat NATO.

Alianța se teme ”de diviziuni și divergențe într-un moment în care o abordare unificată a proliferării și a amenințărilor la adresa securității este mai necesară ca oricând”.

NATO reamintește că statele sale membre ”au redus radical numărul de arme nucleare desfășurate în Europa” după încheierea Războiului Rece. ”Obiectivul fundamental” al capacității sale nucleare ”este păstrarea păcii, prevenirea acțiunilor coercitive și descurajarea oricărei agresiuni”, a dat asigurări Alianța.

”Atât timp cât există arme nucleare, NATO va rămâne o alianță nucleară”, a mai indicat organizația nord-atlantică, credincioasă strategiei sale bazate pe ”disuasiune”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.