Nepregatitii

Dan Carbunaru
20130227-011202.jpgDe doi ani se plimba Romania pe la portile Europei, cu caciula in mana. Stiti, vrem si noi in Schengen. Aveti granite sigure? Avem! Sigur? Sigur! De un miliard de ori-a se citi euro, atat a costat securizarea granitelor noastre.
Schengen a devenit sabia cu care se bat politicienii romani, dar si cea folosita de UE si cateva state occidentale pentru a tine in frau balcanismele romanesti. Este corect? Este politica in general corecta? Nu mi-am propus sa raspund la aceasta intrebare. Dar piciorul pus in usa aderarii pare sa aiba o talpa nordica. La inceput Olanda, apoi, pe rand, Finlanda si Germania, au blocat decizia vanata din 2011 de Romania. Cum aderarea la zona Euro si trecerea la moneda unica europeana se departeaza de noi in fiecare zi, aderarea la Schengen a ramas, cu chiu cu vai, un obiectiv aparent la indemana.
Judecand dupa modul in care liderii principalelor institutii in statul roman gestioneaza acest moment, chiar si roman fiind, cu greu intelegi ce se intampla. Ministrul de Externe face turul capitalelor europene, Premierul la fel, Presedintele puncteaza la Consiliile europene, pana si Presedintele Senatului taloneaza si preseaza Olanda. Franta se jura ca ne vrea, Italia la fel, Danemarca spune da…
Si, totusi, cineva tace. Si cam demult. Germania inca nu spune nimic, cu doar cateva saptamani inaintea Consiliului JAI. Si cum nu am scapat de vize fara aprobarea Germaniei , imi vine greu sa cred ca vom reusi intrarea in Schengen altfel. Cine sa isi asume un astfel de dialog? Premierul? Abia a demisionat pentru plagiat ministrul german al educatiei, apropiata Angelei Merkel. Traian Basescu? Premierul l-a invitat sa o faca, insa nu avem nimic oficial. Crin Antonescu? La congresul PNL a fost prezent ambasadorul Germaniei, care fara acordul centralei nu ar fi acceptat invitatia. Klaus Johannis? Abia atunci ar da o lovitura de maestru.
Daca vom reusi intrarea in Schengen in martie, multi se vor impinge sa apara in poza. Pana atunci, politicienii nostri par sa se imbranceasca mai degraba pentru a sta in prima linie pentru a fi ciuruiti de electorat in eventualitatea unui nou esec. Nota de plata, oricum incarcata, va fi achitata la alegerile europarlamentare si prezidentiale. Cele din 2014.
Romania este pregatita pentru Schengen. Politicienii ei nu mai sunt pregatiti nici pentru UE. Romanii s-au integrat in UE si in Schengen. Cel putin trei milioane, cati muncesc sau invata acum in afara tarii. Politicienii romani si-au integrat cel mult averile. Purtam povara unor mize mici, care ii orbesc pe cei care au de luat decizii mari. Ei sunt NEPREGATITII!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.