Neputinta Parlamentului UE: Carnea clonata ramane pe mesele europenilor

Legislatia actuala valabila in Europa, care autorizeaza carnea clonata, va ramane in vigoare, dupa ce guvernele europene si Parlamentul European nu au reusit marti sa ajunga la un compromis asupra modului de a interzice acest produs, relateaza AFP, citata de HotNews.
La capatul a trei ani de negocieri pe marginea unei propuneri legislative asupra acestui subiect foarte sensibil, discutiile s-au terminat fara a se ajunge la un acord intre statele europene si Parlament, a anuntat presedintia ungara a Uniunii, intr-un comunicat.
Acest lucru inseamna ca regulile actuale, care dateaza din 1997, raman in vigoare, fara a contine nicio incadrare specifica pentru comercializarea carnii clonate in Europa.
Propunerea de interdictie a fost abandonata. Comisia Europeana, care are initiativa legislativa in UE, poate propune un nou text, dar “acest lucru ar putea dura ani” pana la identificarea unui nou proiect cu sanse de concretizare, a avertizat presedintia ungara.
In prezent, exista un consens asupra interzicerii carnii de animale clonate direct. In orice caz, animalele clonate, precum taurinele sau porcii, nu vor ajunge in mod direct pe masa consumaturilor, deoarece ar fi prea scumpe(pana la 100.000 de euro pentru un taur): ele vor fi destinate reproductiei.
Controversele sunt legate de incadrarea comercializarii carnii provenite din descendentii acestor animale clonate.
Deputatii europeni au abandonat cererea de interdictie a comercializarii pana la a cincea generatie de descendenti, in urma refuzului guvernelor membre ale UE, care considera ca o astfel de solutie este impracticabila si ar putea fi contestata la Organizatia Mondiala a Comertului de partenerii Uniunii Europene.
Parlamentul European a propus ulterior un sistem de urmarire cu etichetarea obligatorie ca carnii provenite din toti descendentii animalelor clonate, pentru a avertiza consumatorii. Si aici, statele membre au considerat aceasta optiune nerealista, nefiind dispuse sa accepte o astfel de etichetare decat pentru carnea de bovina. Nici in acest caz nu a fost identificat un acord.

Exemplarele “superioare”, “reinviate” prin clonare

Daca in SUA practica e departe de a fi una noua, la fiecare 100 de milioane de vite existand circa 1.000 de clone, tehnica a fost importata si in Europa, deja in magazinele britanice patrunzand carne provenind de la animalele clonate din unele moarte, a anunta ziare.com.
Tehnica permite “reinvierea” exemplarelor considerate superioare, datorita carnii de calitate. Astfel, se pastreaza mostre din tesutul animalelor taiate pentru carne, creandu-se clone de aceeasi calitate, spun specialistii citati de Daily Mail.
Tehnica este insa una controversata, fiind privita cu reticenta de care multi, chiar daca specialistii americani spun ca laptele si carnea astfel obtinute sunt sigure.
Compania J R Simplot este recunoscuta pentru tehnica superioara de a obtine clone, fiind departe insa de a fi singura. De altfel, companiile care se ocupa cu clonarea animalelor domestice, in scopul obtinerii unei carni de calitate superioara, spun ca acest procedeu va deveni in curand norma in intreaga lume.
Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor nu pare insa convinsa ca produsele obtinute de la animalele clonate nu au vreun efect nociv asupra sanatatii, motiv pentru care au cerut mai multe investigatii in acest sens.
Nici carnea artificiala, creata in premiera de oamenii de stiinta olandezi, nu mai e o noutate, in 10 ani estimandu-se ca va fi deja pe piata.

Carnea vitelor clonate e buna de mancat, sustin oamenii de stiinta britanici

Un studiu realizat de o asociatia stiintifica independenta din Marea Britanie a ajuns la concluzia ca laptele si carnea vitelor clonate sunt bune de mancat, in ciuda zvonurilor ca ar exista pericole de sanatate, potrivit ziare.com.

Comitetul Consultativ pentru Mancaruri si Procese Noi a ajuns la concluzia ca nu exista diferente semnficative intre carnea si laptele de la vitele clonate si cea de la vitele normale, informeazaBBC News.

In timpul verii, au aparut unele opinii care spuneau ca ar putea exista pericole de sanatate in carnea animalelor clonate. Ulterior, o serie de studii au contrazis aceasta ipoteza, acesta fiind cel mai concludent si care va fi luat in considerare de Ministerul Sanatatii din Marea Britanie.

Cu toate astea, o alta organizatie, Asociatia Soil, e de alta parere insa si se opune, considerand ca ar mai trebui facute teste.

“Sunt multe intrebari fara raspuns pe problema clonarii animalelor-ambele etice si practice. Nu numai ca prin clonare se produce un impact asupra vietii animale, dar nu avem nici dovezi pe termen lung asupra impactului asupra sanatatii”, a declarat un reprezentant Soil.

In SUA, America de Sud si Asia, fermierii pot sa imperecheze vaci, oi si porci clonati pentru a creste productia de lapte si carne. In Europa insa, fermierii care vor sa foloseasca produse de la animalele clonate au nevoie de o aprobare speciala, ceea ce le creaza un dezavantaj comercial.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − 5 =