Cum va influenţa Budapesta alegerile europarlamentare din România

Maghiarii ardeleni cu dublă cetăţenie vor avea ocazia să voteze ori listele de candidaţi din România, ori pe cele din Ungaria, informează Romanialibera.ro.

European-parliament-strasbourg-insideAlegerile pentru Parlamentul European din 2014 ar putea schimba radical structura politică a comunităţii maghiarilor ardeleni. Pentru prima dată, un mare număr de maghiari ardeleni va avea ocazia să opteze între a vota lista candidaţilor din România sau pe cea a candidaţilor din Ungaria.

Mulţi dintre cei mai militanţi dintre maghiarii ardeleni au dubla cetăţenie şi este sigur că vor fi oameni care vor prefera să se prezinte la urnele de vot amenajate la consulatele maghiare sau dincolo de graniţă, fie şi pentru a-şi manifesta astfel recunoştinţa faţă de FIDESZ, partidul premierului maghiar, Viktor Orban, cel care le-a oferit maghiarilor ardeleni dubla cetăţenie. În condiţiile în care prezenţa la vot la ultimele alegeri a fost mai redusă în rândul maghiarilor din Transilvania decât cea a românilor, liderii UDMR au avut nevoie de sprijinul explicit al unor politicieni români, care i-au îndemnat pe alegătorii din Harghita şi Covasna să iasă la vot. Emoţiile liderilor UDMR s-au prelungit câteva ore bune după închiderea urnelor la alegerile parlamentare din decembrie 2012, pentru a şti dacă UDMR va intra sau nu în Parlament.

În mod legal, acei maghiari care vor prefera să voteze la alegerile pentru Parlamentul European listele din Ungaria nu vor putea vota şi listele din România. Acest lucru înseamnă o îngustare a bazinului electoral pe care se pot baza liderii maghiarilor ardeleni. Astfel, în mod natural, alegătorii maghiari care vor vota anul viitor listele din România nu vor mai reprezenta peste 7 la sută din totalul alegătorilor, ci mai puţin. Iar în condiţiile în care şi anul viitor vor exista trei partide maghiare care vor participa la scrutin, respectiv UDMR, PPMT şi PCM, există riscul foarte serios ca UDMR să obţină mai puţin de cinci la sută din totalul voturilor, arată sursa citată.

Sursa: Romanialibera.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *