Niall Ferguson: Merkel va reuși să pună bazele unei uniuni fiscale în Europa

În cadrul unui articol publicat în ediția de astăzi a „Financial Times”, istoricii Niall Ferguson și Pierpaolo Barbieri consideră că, Europa, departe de a reprezenta problema, constituie soluția la criza datoriilor suverane, manifestându-și speranța pentru viitorul uniunii monetare, scrie Adevarul.ro.

Pactul fiscal, atât de hulit pe străzile din Spania și până în Irlanda și pe care Francois Hollande amenință că îl va renegocia, este văzut drept primul pas făcut pe lungul drum către uniunea fiscală implicită în ideea de uniune monetară. Următorul pas anticipat de cei doi în editorialul din „Financial Times” este o recapitalizare generală a băncilor la nivel european.

Deși Ferguson și Barbieri recunosc faptul că Spania îndură „chinurile lui Sisif” încercând să reducă deficitul federal și, în același timp, să implementeze măsuri structurale de reformă, să reducă șomajul, să recentralizeze puterea guvernului și să recapitalizeze băncile, acestea din urmă, și nu statele, sunt cele care au nevoie, în continuare, de asistență financiară peste nivelul celei oferite de Banca Centrală Europeană prin împrumuturile ieftine pe trei ani (LTRO). Cei doi susțin crearea unei scheme pan-europene de asigurare a depunerilor, care, în opinia lor, ar pune capăt pierderilor suferite de sectoarele naționale bancare de la perfieria zonei euro.

Ferguson și Barbieri se alătură opiniei lui Tom Sargent, laureatul premiului Nobel pentru economie, care, în cadrul discursului său de acceptare, a comparat situația zonei euro în prezent cu cea a Statelor Unite în 1781. Problemele economice și financiare ale SUA de atunci au fost rezolvate prin înființarea Trezoreriei, insitituție responsabilă pentru a contracta împrumuturi în numele tuturor celor 13 state membre, în urma adoptării Constituției federale din 1787.

Chiar dacă opinia generală indică faptul că Germania se va opune înființării de eurobonduri, cei doi consideră că această țară, singura, de altfel, care a prosperat pe timp de criză, este, totodată, singura care are capitalul politic necesar pentru a realiza această viziune federalistă pentru Europa și crearea acelei „comunități a destinului” la care Angela Merkel a făcut referință la Congresul Uniunii Creștin-Democrate.

Poporul german este cel care a investit cel mai mult în realizarea idealului european. Acest lucru i-a ajutat pe drumul spre prosperitate, respectabilitate politică și reunificare, ei atingând, în prezent, poziția economică dominantă. Nu este de mirare, consideră cei doi, că niciun politician german responsabil nu se opune procesului de integrare european.

Singura modalitate de a soluționa depresiunea economică de la periferia zonei euro și a proteja reformele guvernamentale este implementarea uniunii fiscale. În concluzia editorialului lor, Ferguson și Barbieri le reamintesc electoratului deziluzionat cuvintele filozofului spaniol José Ortega y Gasset – „Europa este soluția”, nu problema.

Articolul integral AICI.

Sursa: Adevarul.ro
Foto:  charlierose.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *