Nicolae Cinteza, BNR: Sistemul bancar romanesc este stabil

Directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, sambata, la Sinaia, ca problema retragerii de capital nu este specifica Romaniei, transmite Agerpres, potrivit Hotnews.ro. Cinteza a reiterat faptul ca sistemul bancar romanesc este stabil. Pe de alta parte, oficialul BNR a spus ca problema bancilor grecesti este mult usurata in acest moment.
Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de Nicolae Cinteza:

* Sistemul isi pastreaza aceeasi trasatura pe care am declarat-o si anterior, stabilitatea. Indicatorul de solvabilitate are un nivel care este destul de confortabil, 13,5%. Nu exista in momentul de fata o problema a bancilor grecesti sau a celor cu capital austriac. Cel putin la nivelul Directiei de Supraveghere, din punctul de vedere al indicatorilor de prudenta, nu avem o problema. Monitorizam foarte atent eventualele influente provenite din exterior, dar cred ca cea mai mare problema care exista in momentul de fata, in afara celei externe, este o problema pe care ne-o cream singuri.

* Un eventual faliment al unei banci din Grecia ar fi putut provoca un efect de domino asupra bancilor din Romania care au capital grecesc.

* Din punctul nostru de vedere al Directiei de Supraveghere, problema bancilor grecesti este mult usurata si ceea ce am reusit sa realizam, si evidentiez aici inca o data colaborarea exceptionala cu Autoritatea de Supraveghere din Grecia, in toata perioada aceasta trecuta. Pe mine personal m-a convins ca problema aceasta practic incepe usor, usor sa dispara. Exista un risc extern asociat unor evolutii nefavorabile, dar comportamentul bancilor-mama in toata aceasta perioada si al Autoritatii de Supraveghere din Grecia s-a dovedit foarte bun.

* Exista acest risc (n.red. al producerii unui efect de domino), insa am creat o plasa de siguranta, masurile de stabilizare propuse prin noul proiect de ordonanta care ar modifica Ordonanta 99 sunt convins ca vor elimina eventuale efecte nedorite.

Mai multe declaratii ale acestuia sunt disponibile pe site-ul Hotnews.ro.

Sursa foto: privatebanker.ro

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.