NIESR: Marea Britania a intrat în recesiune. Trebuie reduse măsurile de austeritate

Economia britanică a intrat în recesiune şi se va contracta în 2012, scrie publicaţia electronica Adevarul.ro.

Efectele crizei zonei euro asupra exporturilor şi încrederii investitorilor vor determina, probabil, în acest an reducerea PIB-ului Marii Britanii cu 0,1.%.

Un studiu al Institutului Naţional de Cercetare Economică şi Socială (National Insititute of Economic and Social Reasearch – NIESR) arată că rata şomajului va creşte până la 9,1% avertizând că, chiar și în condiții de creștere economică, în 2013 şi în anii următori, numărul de şomeri nu va coborî la nivelul dinainte de criză. Pentru a evita ca rata şomajului să continue să crească până la un nivel ce ar afecta profund structura economică a statului, NIESR recomandă guvernului să-și relaxeze politicile de austeritate şi să investească mai mult în proiecte de infrastructură în perioada următoare pentru a preveni creşterea numărului de şomeri pe termen lung.

Economiştii NIESR se aşteaptă ca economia Marii Britanii să se contracteze cu 0,2% în primul trimestru şi cu 0,1% în al doilea. Întoarcerea la o creştere economică sănătoasă, de 2,3%, urmează să se întâmple în 2013.

Dezbaterile cu privire la planul de austeritate al guvernului, prin care se intenţionează reducerea deficitului bugetar în următorii cinci ani, s-au amplificat după contractarea economiei Marii Britanii la final de 2011. Studiul NIESR a fost realizat înaintea expunerii planului bugetar pentru acest an, programată pentru 21 martie.

Sursa articol: Adevarul.ro
Sursa foto:  fraguta.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *