Norme UE mai stricte pentru “vinul bio”

  Comitetul permanent pentru agricultura ecologică (SCOF) a elaborat noi norme UE pentru vinul organic, care vor fi publicate în Jurnalul Oficial în săptămânile ce urmează. Noul regulament, care se va aplica începând cu recolta din 2012, permite producătorilor de vin organic să folosească termenul de „vin bio” pe etichetele lor.  Etichetele trebuie să poarte de asemenea logo-ul pentru agricultura organică utilizat în UE, precum și codul organismului de certificare, și trebuie să respecte totodată şi celelalte norme de etichetare a vinului. Deși există deja norme pentru „vinul produs din struguri organici”, acestea nu vizează și practicile de vinificație, adică întregul proces de transformare a strugurilor în vin.

După votul exprimat în cadrul comitetului permanent, comisarul UE pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, a afirmat: „Sunt încântat că am căzut de acord asupra acestui dosar, deoarece este important să stabilim norme armonizate care să garanteze o ștachetă clară pentru consumatorii care sunt din ce în ce mai interesați de produsele organice. Mă declar mulțumit că am elaborat o serie de norme care permit o diferențiere clară între vinul obținut prin metode convenționale și cel obținut prin metode organice, întocmai ca şi în cazul altor produse agricole. Prin urmare, consumatorii pot fi siguri că „vinul bio” este produs conform unor norme mai stricte”.

Noile norme sunt mai transparente și facilitează recunoașterea produsului de către consumatori.  Ele vor contribui la o mai bună funcționare a pieței interne și la consolidarea poziției “vinurilor bio” din UE pe piața internațională, unde mulți alți producători (din SUA, Chile, Australia, Africa de Sud) au deja norme stabilite pentru acest tip de vinuri. Acest regulament finalizează pachetul legislativ referitor la agricultura organică în UE, care acoperă de acum toate produsele agricole.

Pentru mai multe informatii, accesati site-ul Comisiei Europene.

Sursa foto: foie-gras-sarlat.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *