Noul acord al UE, încheiat doar între ţările din zona euro plus voluntari. Sarkozy: ” ‘prietenii’ noştri britanici au pus condiţii inacceptabile”

Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare în zona euro va fi adoptat de 17 state membre ale zonei euro şi de ţări voluntare din cauza refuzului Marii Britanii, care a impus “condiţii inacceptabile”, a declarat Nicolas Sarkozy, citat de AFP și Gandul.info.

“Am fi preferat un acord al celor 27 (de state membre), dar acest lucru nu a fost posibil având în vedere poziţia prietenilor noştri britanici”, a declarat preşedintele francez, precizând că aceste condiţii impuse de premierul britanic David Cameron pentru aderarea la acest proiect au fost considerate “inacceptabile”.

Banca Centrală Europeană (BCE) va administra actualul Fond de salvare din zona euro (FESF) şi pe viitor Mecanismul european de stabilitate (MES), ce urmează să îi succeadă primului în 2012, a mai anunţat Sarkozy la Bruxelles.

Am ajuns la un alt acord, pot să vi-l anunţ, Banca Centrală este cea care va gestiona FESF şi MES“, a declarat Sarkozy în faţa presei la încheierea primei zile a summitului de la Bruxelles, precizând că această decizie a fost luată la propunerea preşedintelui BCE, Mario Draghi.

Cancelarul german, Angela Merkel, a apreciat vineri că summitul european pe tema crizei euro a ajuns la un “rezultat bun” care trebuie să permită euro să îşi recâştige “credibilitatea”, relatează AFP.

“Am ajuns, după negocieri îndelungi la un rezultat bun”, a declarat ea la încheierea primei zile a summitului de la Bruxelles, unde s-a ajuns la un acord de principiu privind consolidarea disciplinei bugetare din ţările Uniunii monetare.

“Vom construi o uniune bugetară pentru euro, care va fi în acelaşi timp o uniune de stabilitate”, a adăugat ea.

“Am afirmat întotdeauna că ar trebui ca cele 17 state din zona euro să îşi recâştige credibilitatea şi cred că prin această decizie de astăzi, euro va putea şi va face acest lucru”, a apreciat cancelarul german.

Premierul britanic David Cameron a justificat vineri dimineaţă la Bruxelles refuzul său de modificare a tratatului UE, vorbind despre o “decizie dificilă dar bună”, deoarece intersul Marii Britanii nu era protejat, relatează AFP.

“Dacă nu poţi obţine siguranţă în interiorul tratatului, este mai bine să rămâi în afară”, a apreciat premierul în cadrul unei conferinţe de presă la încheierea primei zile a summitului de la Bruxelles.

“Ce a ieşit nu este în interesul Marii Britanii, prin urmare, nu am acceptat. (…) Nu puteam să prezint acest nou tratat Parlamentului nostru”, a continuat Cameron.

El a apreciat că “interesele britanice în cadrul UE”, cum ar fi libertatea schimburilor, deschiderea pieţelor ar trebui protejate.

În urma unei dispute, Marea Britanie a refuzat să participe la revizuirea tratatului european, pentru consolidarea disciplinei bugetare a zonei euro. Londra a ameninţat că va recurge la dreptul său de veto şi va cere concesii din partea partenerilor în special în ceea ce priveşte supravegherea sectorului financiar. Aceste cereri au fost considerate excesive, chiar inacceptabile în cadrul UE.

Sursa articol: Gandul.info

Sursa foto: allainjules.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *