Nu se mai face referendumul prin care Marea Britanie ieşea din zona euro

Parlamentarii conservatori au votat aseară în Camera Comunelor dacă alegătorii britanici vor fi chemaţi sau nu la un referendum care să decidă dacă Regatul Unit va mai rămâne în Uniunea Europeană, publică money.ro. Premierul David Cameron se confruntă cu o revoltă a propriilor parlamentari, mai mulţi conservatori anunţând că vor vota propunerea.

Mulţi membri ai Partidului Conservator din Marea Britanie şi-au exprimat de-a lungul timpului eurscepticismul. Marea Britanie a refuzat să intre în Zona euro şi ideea că Regatul ar trebui să părăsească şi Uniunea Europeană a mai circulat de-a lungul vremii.

Un proiect de lege, care are 100.000 de semnături din partea populaţiei în urma unei petiţii online, a reuşit să intre însă în Camera Comunelor – camera inferioară a Parlamentului britanic -, unde Partidul Conservator şi Liberal Democraţii au 363 din cele 650 de voturi.

Cu 483 de voturi împotriva moţiunii şi 111 pentru, parlamentarii britanici au respins organizarea referendumului. 80 de voturi au venit din partea conservatorilor, parlamentarii sfidând astfel somaţia de la centrul partidului de a se împotrivi moţiunii.

49% dintre britanici ar vota pentru ieşirea din UE, faţă de 19% acum 10 ani

Potrivit unui sondaj The Guardian/ICM, 70% dintre britanici vor un referendum care să stabilească dacă Regatul Unite mai rămâne sau nu în Uniunea Europeană. Sodajul mai arată că 49% dintre repondenţi ar alege renunţarea la UE, în timp ce 40% îşi doresc ca apartenenţa la piaţa comună să fie păstrată.Cotidianul britanic aduce aminte cât de mult s-au schimbat lucrurile faţă de anul 2001, când doar 19% dintre insulari doreau ca Regatul să iasă din UE, faţă de 68% care se declarau pro-europeni.

Sursa articol: money.ro

Sursa foto: eworldpost.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *