NY Times: Berlinul are controlul efectiv asupra Europei

Liderii europeni au fost semnat vineri un acord interguvernamental care va impune o disciplina fiscala si financiara mult mai dura in bugetele tarilor din zona euro. Marea Britanie a refuzat insa sa semneze acordul. New York Times apreciaza ca “noul tratat de salvare a zonei euro ar putea imparti Europa in doua”. 

Ziarul descrie aceasta zi drept una de importanta istorica, care va produce schimbari importante in “arhitectura” Europei. La 20 de ani de la semnarea Tratatul de la Maastrich, Berlinul are controlul efectiv asupra Europei, titreaza NY Times.

Noul acord de intarire a disciplinei fiscale din zona euro va fi semnat de catre cele 17 state membre Eurozone, alaturi de alte sase tari  non Euro (Romania, Polonia, Bulgaria, Danemarca, Letonia si Lituania) , a declarat vineri presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy.

La Bruxelles s-a decis si ca “statele membre din zona euro si alte state membre vor examina si confirma in termen de 10 zile furnizarea de resurse suplimentare pentru FMI de pana la 200 de miliarde EUR (270 de miliarde USD) sub forma unor imprumuturi bilaterale, pentru a asigura faptul ca FMI dispune de resurse adecvate pentru a aborda criza.

UK  si Ungaria nu semneaza acordul, iar Suedia si Cehia au cerut un ragaz pentru consultari in parlamentele lor. Prin eliminare, cele 6 tari din afara zonei euro care si-au exprimat acordul sunt Romania, Bulgaria, Polonia, Danemarca, Letonia si Lituania, chiar daca oficialii UE nu au facut un anunt oficial in acest sens.

Sursa articol: EurActiv.ro

Sursa foto: cholomontas.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *