O noua versiune a acordului liderilor UE. Marea Britanie- singura tara care se opune acordului

Liderii Uniunii Europene au ajuns joi noaptea la un acord pentru consolidarea disciplinei fiscale, acesta urmand a fi semnat de majoritatea statelor membre. Vineri la pranz a aparut o versiune revizuita a acordului liderilor UE in care se arata posibilitatea ca noua din cele zece state non-euro sa ia parte la acest acord dupa consultarea Parlamentelor nationale. Astfel, Marea Britanie ramane singura care isi mentine decizia de a nu semna noul pact, fiind in acest moment complet izolata pe plan european, informeaza HotNews.ro.

Premierul britanic Davin Cameron a fost principalul oponent al modificarii tratatelor europene, ceea ce a determinat liderii europeni sa propuna un tratat doar pentru statele zonei euro, pe care il vor semna insa si alte state, printre care si Romania.

Oficialul britanic a refuzat sa participe la acest acord pentru ca nu a putut da o serie de privilegii pentru sectorul financiar britanic, temandu-se ca noul acord va inaspri regulile comunitare.

“Pana la urma, am judecat ca nu este in interesul Marii Britanii. Asa ca mi-am folosit dreptul de veto”, a declarat premierul britanic.

El a aratat ca a anuntat inainte de a ajunge la Bruxelles ca, daca nu va primi garantii adecvate pentru Marea Britanie in noul tratat european, atunci nu va fi de acord cu acesta.

“Ceea ce este in oferta nu este in interesul Marii Britanii, asa ca nu am fost de acord cu ea. Desigur, vrem ca tarile din zona euro sa isi rezolve problemele, insa trebuie sa permitem doar acele lucruri cuprinse in tratatele Uniunii Europene, daca acestea ofera protectie adecvata pentru piata unica si pentru celelalte interese ale Marii Britanii. Fara aceste garantii e mai bine sa nu avem un tratat, ci aceste tari sa faca aranjamente separat”, a mai spus Davin Cameron, citat de The Telegraph.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a aratat ca cererile Marii Britanii sunt “inacceptabile”, insa s-a consolat cu faptul ca toti cei 17 membri ai zonei euro, inclusiv Irlanda, au decis sa semneze noul acord.

Motivul pentru care premierul britanic s-a opus unui nou Tratat este faptul ca economia Marii Britanii depinde in mare masura de sectorul financiar, iar prin acest acord Londra ar fi fost obligata sa impuna taxe suplimentare pe serviciile financiare. Bancile britanice sunt ingrijorate in principal ca unele state europene pledeaza pentru impunerea unei taxe pe tranzactiile financiare, asa-numita “taxa Tobin”. Liderii politici si bancherii din City-ul londonez se tem ca o astfel de taxa ar determina o fuga a capitalurilor si ar leza interesele companiilor britanice.

La randul sau, premierul ungar Viktor Orban a aratat ca nu este imputernicit sa decida in probleme care privesc suveranitatea tarii, urmand ca Parlamentul sa decida asupra acestui aspect in perioada urmatoare.

In ceea ce priveste Cehia, tara care a anuntat ca va dezbate noul acord in Parlament, premierul Petr Necas a spus ca va astepta varianta finala a acordului UE pentru a decide daca se va alatura celorlalte 23 de state care il vor semna, potrivit Bloomberg.

Totodata, premierul suedez Fredrik Reinfeldt si-a exprimat indoielile cu privire la probabilitatea ca Suedia sa adere la noul acord, spunand ca noile norme au fost “croite” special pentru tarile din zona euro.

Sursa articol: Hotnews.ro

Sursa foto: nationalpride.wordpress.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *