O romanca, pe lista MIT a celor mai promitatori tineri cercetatori ai lumii

Alina Oprea, o romanca in varsta de 34 de ani, a fost inclusa intr-o lista anuala intocmita de MIT care recompeseaza cei mai valorosi inovatori din domenii precum IT, comunicatii sau medicina. Alina Oprea a fost inclusa in randul celor 35 de inovatori din 2011 datorita cercetarilor in domeniul foarte tehnic, insa extrem de important, al cloud-computing-ului. Cand vor intra pe piata aceste solutii vor ajuta companiile sa fie sigure ca nimeni nu va modifica datele din cloud si ca datele nu vor disparea din cauza unor virusi sau fiindca apar erori. Mai jos puteti citi pe larg despre romanca ce a decis sa faca ceva notabil in IT nu atacand diverse site-uri, ci “imprumutand” cate ceva din tehnicile hackerilor tocmai pentru a fi sigura ca datele pastrate de diverse companii sunt in perfecta siguranta.

Alina Oprea descrie aceste tehnologii la care a lucrat si care isi propun sa rezolve problemele descrise mai sus:

  • Iris este un mecanism care garanteaza corectitudinea si disponibilitatea datelor migrate in cloud. Companiile care utilizeaza cloud computing pentru a-si migra datele pot sa verifice cu sistemul Iris ca datele sunt in formatul original si ca nu au fost modificate sau corupte. Compania trebuie doar sa mentina local un scurt agregat al intregii colectii de date, pe baza caruia poate verifica corectitudinea datelor din cloud cu un protocol foarte eficient
  • HAIL este o tehnologie care adreseaza problema disponibilitatii resurselor migrate in cloud. Daca furnizorul de servicii cloud este indisponibil, resursele nu sunt accessibile, ceea ce poate rezulta in pierderi mari pentru o organizatie care se bazeaza exclusiv pe servicii cloud de IT. Solutia propusa este HAIL, un sistem care distribuie datele la mai multi furnizori cloud si adauga redundanta folosind coduri corectoare de erori. Daca un anumit furnizor nu este disponibil (este offline), datele sunt totusi accessible organizatiei de la furnizorii care sunt online. Mai multe despre HAIL puteti citi aici.
  • HomeAlone: Pentru aplicatii confidentiale, exista  un model numit “private cloud” – cloud privat, in care furnizorul de servicii cloud rezerva resurse pentru o anumita organizatie. Aceste resurse nu sunt impartite cu alte companii ce foloseste acelasi cloud. Dar cum poate o organizatie sa fie sigura ca resursele din cloud sunt alocate exclusiv pentru uzul ei? HomeAlone este un sistem care rezolva aceasta problema: cu HomeAlone  se poate verifica faptul ca anumite resurse in cloud (masini virtuale – VM) au fost rezervate pentru o anumita organizatie. Protocolul se executa fara ca funizorul de servicii cloud sa fie implicat: organizatia care doreste sa verifice izolarea resurselor executa un protocol intre masinile virtuale care ruleaza pe aceeasi masina fizica. Interesant, protocolul este bazat pe aceleasi tehnici pe care hackerii le folosesc sa spioneze asupra masinilor virtuale ale altor utilizatori in cloud.  Despre HomeAlone puteti citi pe larg aici.


Cand se vor comercializa:

Tehnologiile sunt in faza de cercetare si deci inca nu sunt comercializate  “Din cate stiu nu sunt foarte multe tehnologii care adreseaza securitatea informatiilor in cloud. Parerea mea este ca e nevoie de multa cercetare in domeniul asta. Tehnlogiile la care am lucrat eu sunt foarte noi si va mai dura ceva pana vor ajunge pe piata. Este un proces mai lung ca o tehnologie sa ajunga din faza de cercetare in cea de produs care se vinde clientilor.”, explica Alina Oprea.

Pentru mai multe detalii tehnice puteti accesa pagina Alinei Oprea de pe site-ul RSA Laboratories.

Sursa articol: hotnews.ro

Sursa foto: rsa.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *