O sansa pentru romani? Comisia Europeană va verifica piaţa creditelor de consum şi cea a combustibililor, din cauza nemultumirii consumatorilor

Serviciile financiare, investiţiile (inclusiv pensiile şi titlurile de valoare), creditele ipotecare şi serviciile imobiliare sunt pieţele care sunt cele mai probabil să nu răspundă aşteptărilor consumatorilor din UE, în conformitate cu ultimul tablou de bord al pieţelor de consum. Între pieţele de mărfuri, autoturismele second-hand şi carburanţii au notele cele mai mici, scrie Comisia Europeană.

Ca şi în 2010, pieţele serviciilor continuă să fie mai puţin performante, serviciile financiare şi serviciile în reţea fiind toate sub medie. Furnizarea de electricitate şi combustibili s-a degradat cel mai mult în comparaţie cu 2010. Indicele principal al tabloului de bord al pieţelor de consum clasifică pieţele de consum din punctul de vedere al încrederii consumatorilor, nivelului de satisfacţie, uşurinţei de a compara ofertele, al problemelor şi plângerilor. Posibilitatea consumatorilor de a alege, uşurinţa schimbării furnizorilor de servicii sau a tarifelor şi diferenţele de preţ între ţări sunt şi ele monitorizate. Obiectivul este de a identifica pieţele care par cel mai expuse riscului de a nu funcţiona în mod adecvat pentru studii de urmărire care să analizeze în profunzime problemele şi să identifice răspunsuri politice. Pe baza ultimelor constatări, Comisia Europeană va verifica piaţa creditelor de consum şi cea a combustibililor.

Constatări principale

– Pieţele serviciilor continuă să fie mai puţin performante, serviciile financiare (de ex. creditele de consum) şi serviciile în reţea (de ex. electricitatea) fiind toate sub medie.

– În general, investiţiile (inclusiv pensiile şi titlurile de valoare), serviciile imobiliare şi ipotecile sunt pieţele aflate pe ultimele trei locuri ca performanţă între pieţele de consum (în 2010, acestea erau investiţiile, serviciile imobiliare şi furnizarea de internet).

– În general, pieţele de mărfuri par să funcţioneze mult mai bine. Printre excepţii se numără autoturismele second-hand şi carburanţii pentru vehicule, care au avut punctajul cel mai mic în categoria mărfurilor (în 2010, acestea erau autoturismele second-hand, obiectele de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi carnea

– Comparativ cu 2010, pieţele energiei electrice şi combustibililor s-au deteriorat cel mai mult, ceea ce poate reflecta percepţia consumatorilor cu privire la preţurile electricităţii şi combustibililor.

– Atunci când se ia în considerare uşurinţa percepută a schimbării furnizorului sau tarifului, precum şi prevalenţa acestor practici în rândul consumatorilor, ipotecile, investiţiile (inclusiv pensiile şi titlurile de valoare) şi furnizarea de electricitate au notele cele mai scăzute dintre cele 14 pieţe ale serviciilor analizate. 64 % dintre consumatori sunt satisfăcuţi de capacitatea de a alege mărfuri sau furnizori (pentru toate pieţele). Aceasta sugerează că alegerea nu este, pentru consumatori, o problemă la fel de importantă precum alte aspecte cum sunt încrederea în comercianţi şi capacitatea de a compara oferte.

Mai multe informatii pe site-ul Comsiei Europene.

Sursa foto: 123rf.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *