O suta de oameni mor zilnic in accidente rutiere pe teritoriul UE

Aproximativ 35 000 de persoane au decedat în 2009, în urma accidentelor rutiere survenite pe teritoriul UE – cu peste o treime mai puţine decât în 2001, anunta Comisia Europeana. Potrivit unui sondaj  recent realizat la nivelul UE cu privire la siguranţa rutieră în Europa, majoritatea celor interogaţi consideră că trebuie luate mai multe măsuri pentru reducerea accidentelor.

Viteza, alcoolul şi nefolosirea centurii de siguranţă sunt principalele cauze ale deceselor. Cu toate acestea, drumurile prost întreţinute şi vehiculele nesigure reprezintă tot atâtea riscuri.

Noul set de orientări în materie de siguranţă rutieră propus în luna iulie se axează pe educarea şoferilor şi pe aplicarea mai strictă a normelor rutiere. Orientările se referă şi la calitatea drumurilor, în special în zonele rurale şi urbane în care au loc cele mai multe accidente.

Siguranţa vehiculelor ar putea fi îmbunătăţită prin utilizarea tehnologiilor inteligente, cum ar fi senzorii de avertizare la ieşirea de pe bandă a autovehiculului.

Chiar dacă reprezintă doar 2% din participanţii la trafic, posesorii de motociclete sau scutere sunt victimele a aproximativ 17% din accidentele mortale înregistrate anual. Instalarea unor echipamente de siguranţă cum sunt sistemele avansate de frânare, ar fi în măsură să reducă numărul accidentelor în cazul acestui tip de mijloace de transport.

Pentru al treilea an consecutiv, UE a marcat, la 13 octombrie, Ziua europeană a siguranţei rutiere. Anul acesta, Comisia prezintă noile orientări pentru următorii zece ani, reafirmându-şi angajamentul asumat în 2001 care viza înjumătăţirea numărului de decese survenite în urma accidentelor rutiere.

În acelaşi timp, preşedinţia belgiană a UE va prezenta, la Bruxelles, câteva dintre măsurile luate la nivelul UE pentru a combate infracţiunile rutiere cele mai frecvente.

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *