Oamenii de afaceri acuza presa de tensiunile din Italia

 

carabinieriImporturile italiene in Romania au scazut

Nivelul de încredere reciprocă este în scădere, după valul de agresiuni comise de români în Peninsulă. 

Membrii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi cei ai Patronatului Întreprinderilor Italiene din România (UNIMPRESA) au sugerat că mass-media din cele două ţări poartă o parte din vină pentru tensiunile bilaterale apărute în ultimul timp, mai ales la nivel de imagine. Cele două asociaţii au organizat miercuri o conferinţă de presă pentru “a apăra relaţiile istorice foarte bune” dintre România şi Italia, la care se adaugă cele economice.

Stefano Albarosa, preşedintele Unimpresa, este de părere că mediatizarea negativă şi accentul pus pe aspectele emotive afectează “bogăţia” relaţiilor bilaterale, ducând la scăderea nivelului de încredere reciprocă. Albarosa i-a tras uşor de ureche pe jurnaliştii români şi italieni, sfătuindu-i să fie “mai atenţi” în relatările lor. 

Omul de afaceri susţine că articolele din presa italiană şi română nu reflectă realitatea şi a menţionat riscul în care “ne împing uneori politicienii”. El a exemplificat amintind de cazul Mailat, mediatizat excesiv de presa din Peninsulă. Cu toate acestea, statisticile arată că numărul românilor care au plecat în Italia după acest incident a crescut. Stefano Albarosa a mai precizat că Italia a expulzat în ultimele luni doar 47 de români, în timp ce din alte ţări europene au fost trimişi acasă peste 2.000 de români.Albarosa a afirmat că importurile italiene în România au scăzut din cauza crizei, nu a apelului la boicotarea produselor italiene.
Recent, reprezentanţii UNIMPRESA au susţinut, într-o scrisoare deschisă, că seria de infracţiuni comise de români în Italia nu trebuie “confundată cu atitudinea zilnică pozitivă” a celor care muncesc cinstit.
UNIMPRESA propune, printre altele, încurajarea obiectivităţii în mass-media italiene pentru a evita stigmatizarea ţărilor din Est, în special România, stigmatizare care implică riscuri pentru investitori. 


 Sursa-Ziarul Ziua

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *