Obama a tinut discursul despre starea natiunii. Vezi aici care au fost principalele masuri anuntate

Presedintele SUA Barack Obama a tinut in aceasta dimineata traditionalul discurs despre starea natiunii axandu-si pledoaria pe masurile economice ce vor trebui luate pentru a genera crestere eonomica si pe presiunile exercitate asupra Chinei pentru a inceta pirateria de software si exportul de produse contrafacute. Obama anunta ca isi doreste un impozit de minimum 30% pentru americanii care realizeaza avenituri mai mari de 1 milion de dolari pe an, informeaza EurActiv.ro.

Pe scurt: principalele masuri anuntate:

  • la castiguri de peste 1 milion de dolari pe an impozitul sa fie de minim 30%(masura propusa anterior de Warren Buffet)
  • o serie de reforme a impozitului pe profit pentru a incuraja companiile sa produca in Statele Unite ale Americii spunand ca marile firme care aleg sa ramana in State au parte de o fiscalitate mai mare decat cele care aleg sa produca in alta parte a lumii.
  • In privinta impozitelor pe profit, toate companiile americane vor plati un impozit minim pe profitul obtinut in strainatate, in timp ce impozitele pentru companiile care isi inchid fabricile si isi muta productia in afara vor fi eliminate.
  • In domeniul energiei, Obama vrea ca guvernul sa creeze o harta pentru dezvoltarea gazelor de sist. Astfel, s-ar crea peste 600.000 de locuri de munca pana la sfarsitul acestui deceniu.
  • În ceea ce priveste comertul, guvernul va finanta companiile americane pentru a le pune pe picior de egalitate cu tari precum China, care ofera o “finantare neloiala a exporturilor” pentru a-i ajuta pe exportatori.
  • Va propune Congresului sa permita americanilor sa obtina noi credite ipotecare, insa mai ieftine si cu conditia ca termenul platilor sa fie respectat.
  • Lupta impotriva pirateriei, in special cea chineza, a importului de produse contrafacute din China si a concurentei neloiale anuntand crearea unei agentii specializate in litigii comerciale. Obama a declarat ca administratia sa a lansat de doua ori mai multe plangeri impotriva Chinei decat administratia Bush.

Sursa articol: EurActiv.ro.
Autor: Ionut Baias

Sursa foto:  change.gov

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *