Obama: Rusia şi China sunt conştiente de pericolele războiului civil în Siria

Rusia şi China sunt conştiente de riscul războiului civil în Siria însă nu aderă încă la un plan internaţional pentru înlăturarea preşedintelui Bashar al-Assad, a declarat marţi preşedintele american Barack Obama potrivit Mediafax.

“Nu sugerez că la ora actuală Statele Unite şi restul comunităţii internaţionale sunt în concordanţă cu Rusia şi China (…) însă cred că ele recunosc pericolele grave ale războiului civil” în această ţară, a declarat Obama în cursul unei conferinţe de presă la încheierea summitului de la Los Cabos (Mexic).

Preşedintele american a declarat că le-a spus omologului său rus Vladimir Putin şi celui chinez Hu Jintao, cu care s-a întâlnit la Los Cabos în cadrul summitului G20, că Assad nu mai poate rămâne la putere, regimul său fiind acuzat că a masacrat un număr mare de civili.

“Nu cred că putem spune în acest stadiu că ruşii şi chinezii susţin cauza noastră”, a adăugat el. “Ei recunosc că situaţia actuală este gravă (…) că aceasta nu le serveşte interesele”.

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în cursul conferinţei sale de presă de la încheierea summitului G20: “Considerăm că nimeni nu are dreptul de a decide pentru alte state cine trebuie să fie la putere sau nu”.

“Nu a schimba regimul este important, ci după schimbarea regimului, care trebuie să fie constituţională, violenţa trebuie să înceteze şi pacea să se instaleze în această ţară”, a adăugat acesta.

Foto: rosanaibanez.blogspot.com

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.