Ochiul de insectă artificial, proiectul european care poate elimina accidentele auto

Zemanta Related Posts ThumbnailDupă ce au analizat modul în care funcționează ochii insectelor, oameni de știință din Elveția, Germania și Franța au proiectat și au construit, în miniatură, primii ochi artificiali curbați compuși pe deplin funcționali. Proiectul „CURVACE” a primit 2 milioane EUR din fonduri UE pentru a dezvolta ochi de „insectă” în miniatură, care au un mare potențial industrial în domeniul roboticii mobile, al îmbrăcămintei inteligente și al aplicațiilor medicale.

În viitor, ochiul compus artificial ar putea fi utilizat în domenii în care detectarea panoramică a mișcării este primordială. De exemplu, un ochi compus artificial flexibil ar putea fi fixat pe autovehicule pentru detectarea eficientă a obstacolelor (de exemplu, în timpul manevrelor de parcare, pentru ghidarea automată a vehiculelor, pentru detectarea autovehiculelor sau a pietonilor care se apropie prea mult) sau ar putea fi instalat în microvehiculele aeriene (Micro Air Vehicles – MAV) în scopul navigării fără coliziuni, bazate pe vedere (de exemplu, în cursul aterizării sau pentru evitarea obstacolelor, cum ar fi în cadrul operațiunilor de salvare).

Datorită fineții și flexibilității lor inerente, acești ochi ar putea fi, de asemenea, integrați în țesături pentru fabricarea hainelor inteligente, cum ar fi pălăriile inteligente, dotate cu sisteme de alertă de coliziune pentru persoanele cu deficiențe de vedere. În plus, ochii compuși artificiali flexibili ar putea fi fixați pe pereți și pe mobilă în casele inteligente pentru detectarea mișcării (de exemplu, pentru persoanele în vârstă în cazurile asistenței pentru autonomie la domiciliu sau pentru copii, cu un rol de prevenire a accidentelor).

Ochiul compus are caracteristici și funcții similare ochiului de Drosophila melanogaster și de alte artropode. Ochiul, un obiect cilindric minuscul (diametru de 12,8 mm, 1,75 grame), este alcătuit din 630 de „ochi de bază”, denumiți omatidii, dispuși în 42 de coloane cu câte 15 senzori fiecare. Fiecare omatidie este alcătuită dintr-o lentilă (172 de microni), combinată cu un pixel electronic (30 de microni). Acești senzori au proprietăți optice avansate, cum ar fi un câmp vizual panoramic neîntrerupt de 180°x60°, cu o profunzime mare a câmpului, și se pot adapta la o mare varietate de condiții de luminozitate.

Proiectul CURVACE a fost finanțat prin intermediul programului FET-Open (Future and Emerging Technologies) al Comisiei Europene. Ca parte din componenta „Excelență științifică” a programului Orizont 2020, programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare, FET-Open promovează ideile novatoare: cercetarea în colaborare pentru știința și tehnologia vizionare și cu grad ridicat de risc, aflate în stadii incipiente.

La proiect au colaborat 5 instituții: EPFL (Elveția), Universitatea Aix-Marseille și CNRS (Franța), Institutul Frauenhofer pentru optică aplicată și inginerie de precizie (Germania) și Universitatea din Tübingen (Germania), care au lucrat împreună timp de 45 de luni (1.10.2009-30.6.2013). Bugetul întregului proiect este de 2,73 milioane EUR, dintre care 2,09 milioane EUR provin din fonduri UE.

Rezultatele au fost publicate în revista Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS).

Sursa:  Comisia Europeană

Share daca ti-a placut articolul:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.